Wielkanoc to zgodnie z tradycją jajka pod różną postacią. Pasta jajeczna łososiowa z suszonymi pomidorami to moja smakowita propozycja na świąteczne śniadanie z jajkiem w roli głównej. Choć warto zrobić je nie tylko od święta. Pasuje też na kolację. Pasta z łososia i jajek to pyszna, pożywna i bardzo prosta do zrobienia pasta na kanapkę. Koniecznie podana z rzeżuchą i/lub rzodkiewką, symbolem wiosennych kanapek u mnie w domu 🙂

 

Sprawdź inne pomysły na pasty kanapkowe.

 

Ilość porcji: 2-3
Czas: kilkanaście minut

 

Pasta jajeczna łososiowa – składniki:

  • 3 jajka
  • 4-5 suszonych pomidorów (u mnie suche, bez zalewy)
  • pół średniej wielkości brzuszka z wędzonego łososia lub mała porcja fileta wędzonego
  • pieprz i sól do smaku
  • rzodkiewka, sałata, rzeżucha – do wyboru, do podania

 

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i obierz ze skorupki. Jedno jajko przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtko. Odłóż białko.
  2. Resztę jajek, żółtka, łososia obranego ze skóry i pozbawionego ewentualnych ości oraz suszone pomidory wrzuć do malaksera. Zmiksuj do gładkości. Dopraw solą i pieprzem wg uznania.
  3. Podawaj z pieczywem. Odłożone białka nadziej niewielką ilością pasty jajecznej łososiowej. Podawaj posypane rzeżuchą.
  4. Możesz zrobić pastę łososiową z samych żółtek, będzie bardziej intensywna w smaku.

pasta jajeczna z łososiem wędzonym

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!