Domowy kisiel z owoców, soku owocowego czy syropu owocowego to lepszy pomysł niż kisiel z torebki. Kisiel z kiwi to pomysł na pyszny niebanalny deser nie tylko dla dzieci. Przepis jest prosty, ja tylko nie lubię tego obierania i krojenia 😉 Warto zrobić nawet więcej, bo potem można odgrzać lub zjeść na zimno. Cukier można zamienić na inne słodziwo – sprawdź zdrowsze zamienniki białego cukru.
 
Kiwi świetnie nadaje się też na dżem – sprawdź 2 proste przepisy na dżem z kiwi.
 
Porcji: ok 3
Czas: kilkanaście minut
 

Składniki kisiel z kiwi:

  • 5 średnich kiwi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 200 ml wody
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Kiwi obierz i umyj z resztek włosków. Pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć do garnka i zalej połową wody. Wsyp cukier i skrop owoce sokiem z cytryny. Wstaw na średni gaz i zagotuj, często mieszając, aby nie przypalić.
  3. Gotuj kilka minut, do miękkości kiwi – czas gotowania zależy od dojrzałości kiwi – twarde będzie gotować się znacznie dłużej. Nie przykrywaj.
  4. W reszcie wody rozprowadź mąkę. Wlej do owoców, cały czas mieszając. Zagotuj ponownie, dalej mieszając. Gotuj około 1 minuty.
  5. Gotowy kisiel przełóż do miseczek lub do wyparzonego słoiczka. Możesz go przechowywać jak dżem, pod warunkiem, że zakrętka dobrze złapie lub spasteryzujesz słoik.
kisiel z kiwi dla dzieci
Tak zajadała go kiedyś Zuzia, gdy robiłam po raz pierwszy 🙂

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!