Jedne z lepszych roladek drobiowych! Soczyste, delikatne mięso pachnące wędzonym serem (u mnie rolada ustrzycka). Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem to smaczny obiad dla całej rodziny. Dziś mam aż dwa przepisy na to danie. Pierwsza powstała niedawno, druga parę lat temu (wybacz mi kiepskie zdjęcia). Obie pyszne. Do nadzienia możesz użyć dowolnego ulubionego wędzonego sera. Fajną opcją będzie oscypek. Kiedyś do każdych rolad dodawała musztardę, w wersji 1 ją pominęłam (choć wyszło to przypadkiem ;)) i wciąż były rewelacyjne. Roladki pasują do ziemniaków, klusek, ryżu.
Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem świetnie znoszą mrożenie – wystarczy po wystudzeniu zdjąć z nich nitkę, przełożyć do pojemnika, który można zamknąć i włożyć do zamrażarki. Warto zamrozić z resztkami niewykorzystanego sosu z mięsa. Jest idealną bazą do sosu pieczeniowego. Roladki rozmróź przez noc w lodówce lub w temperaturze pokojowej, po czym przełóż do garnka. Wlej nieco wody i podgrzewaj, aż będą gorące, często obracając. Wciąż są soczyste, o ile nie będą podgrzewać się zbyt długo.

Wersja 1

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem wędzonym

Składniki na 6 roladek:

  • 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 1/2 dużej cebuli lub 1 mniejsza
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera
  • łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 6 łyżeczek musztardy do posmarowania wnętrza rolad (tym razem pominęłam)
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie
  • biała nić do owinięcia roladek
  • olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz i osusz. Przetnij wzdłuż na pół. Rozbij cienko i równo, najlepiej przez warstwę folii spożywczej.
  2. Wymieszaj ze sobą po ok 1 łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i ok pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz większą szczyptę majeranku. Posyp tym filety z każdej strony, lekko wcierając przyprawy.
  3. Cebulę i czosnek obierz. Drobno pokrój, czosnek najlepiej najpierw rozgnieć nożem. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę i zeszklij na średnim ogniu, dodaj czosnek. Smaż jeszcze chwilę, uważając, by nie przypalić. Wrzuć szpinak i smaż chwilę, aż straci na objętości. Warto potargać go na mniejsze kawałki, można robić to w trakcie wrzucania na patelnię, bo wszystko naraz i tak się nie mieści. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego.
  5. Odstaw szpinak do lekkiego przestudzenia, po czym dodaj do niego starty ser, połącz i na koniec dodaj natkę pietruszki. Po wymieszaniu od razu nadziewaj mięso.
  6. Każdy kawałek fileta posmaruj cienko 1-2 łyżkami nadzienia. Zwiń w roladę. Każdą dobrze zwiąż nitką. Ja tam nigdy jej nie żałuję, potem jest zabawa w odwijanie 🙂 Ale przynajmniej mięso trzyma się.
  7. W naczyniu żaroodpornym rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz połóż roladki. Smaż na dużym ogniu do zbrązowienia. Zrumień z obu stron, obsmaż też krótko boki. Na dno naczynia nalej nieco wody
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25-30 minut w 180-200°C (u mnie termoobieg). W razie wątpliwości naciśnij mięso. Powinno być sprężyste.
  9. Po wyjęciu z piekarnika odłóż roladki z kurczaka ze szpinakiem na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Na bazie sosu własnego w naczyniu śmiało można zrobić sos. Tym razem sos cebulowy mi się nie udał, bo kombinowałam. Za to sos w naczyniu był boski!

roladki drobiowe z sosem cebulowym

Wersja 2

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, serem wędzonym i sosem cebulowym

Składniki na 6 roladek:

  • 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek
  • ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera
  • łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 6 łyżeczek musztardy stołowej lub ostrzejszej
  • biała nić do owinięcia roladek
  • olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz i osusz. Przetnij wzdłuż na pół. Rozbij cienko i równo, najlepiej przez warstwę folii spożywczej.
  2. Wymieszaj ze sobą po ok 1 łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i ok pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz większą szczyptę majeranku. Posyp tym mięso z każdej stron, lekko wcierając przyprawy.
  3. Cebulę i czosnek obierz. Pół cebuli drobno pokrój, resztę dość grubo. Czosnek rozgnieć i drobniutko pokrój.
  4. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  5. Na małej patelni rozgrzej trochę masła z olejem. Ja tym razem nie miałam masła, więc używałam tylko oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i zeszklij na średnim ogniu. Gdy się zezłoci, przełóż ją na talerz, nie zbieraj całego tłuszczu. Wrzuć na patelnię bryłki szpinaku i na małym ogniu rozmróź je. Co jakiś czas przemieszaj. Gdy się rozpuści, dodaj trochę soli ziołowej, pieprzów i cebulkę.
  6. Po przestudzeniu szpinaku dodaj do niego starty ser, połącz i na koniec dodaj natkę pietruszki. Po wymieszaniu od razu nadziewaj mięso.
  7. Każdy kawałek fileta posmaruj cienko z jednej strony musztardą (ok 1 łyżeczki). Nałóż 1 łyżkę nadzienia. Zwiń roladkę. Każdą dobrze zwiąż nitką. Ja tam nigdy jej nie żałuję, potem jest zabawa w odwijanie 🙂 Ale przynajmniej mięso trzyma się.
  8. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz połóż roladki. Smaż na dużym ogniu do zbrązowienia. Zrumień z obu stron, obsmaż też krótko boki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno nalej nieco wody. Na roladkach ułóż plastry boczku. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w 180-200°C.
  9. Na patelni po mięsie dodaj masło (1-2 łyżki) i po rozgrzaniu wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Wrzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej nieco wody i wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i dobrze połącz. Jeśli zostało Ci trochę farszu lub uciekł z boków rolad przy ich zwijaniu (co mi się przytrafiło), dodaj go do sosu i dobrze wymieszaj.
  10. Po ok 25 minutach pieczenia roladek, zdejmij chipsy z boczku. Odlej z naczynia większość sosu własnego mięsa. Wlej go prosto do sosu cebulowego, przemieszaj. Roladki poodwracaj i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.
  11. Sos cebulowo-śmietanowy wstaw na średni ogień i gotuj ok 10 minut do częściowego zredukowania. Po wyjęciu roladek z piekarnika, wlej na patelnię resztę powstałego z mięsa sosu i dobrze wymieszaj.
Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!