Wiesz dobrze, jak ja uwielbiam sernik pieczony… Czekam wiele miesięcy, by upiec ten najlepszy, bo w święta zawsze smakuje wyjątkowo. Zeszłoroczny pieczony sernik z pomarańczą na czekoladowym spodzie to była bajka. Dla mnie więcej do szczęścia nie trzeba. 😉 Mocno serowy, nie za tłusty i nie przesłodzony sernik pachnący pomarańczą. I przyznaję się, że na zakalcowym spodzie… Tak, nawaliłam. Spód mi nie wyszedł, a niżej wyjaśnienie, dlaczego. Trzymając się rad, nie będziesz mieć tego problemu. Poza tym sernik jest pyszny i bez spodu, a można też pójść na łatwiznę i wyłożyć herbatnikami – ja robiłam tak już parę razy, wybierając te pełnoziarniste bez dziwnych składników.

Sernik można zamrozić po wystudzeniu i schłodzeniu, jeśli wiesz, że nie nie zostanie zjedzony w czasie świąt. Po rozmrożeniu będzie bardziej wilgotny i równie smaczny. Po upieczeniu sernik możesz przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, do tygodnia – tak, mój tyle wytrzymał, nawet mimo owoców. Choć najlepszy jest zdecydowanie w 3-4 dniu po upieczeniu.

Za tydzień 15 pomysłów na ciasta świąteczne dla tych, którzy do ostatniej chwili nie wiedzą, co upiec na święta. A dzień później – przepis na struclę makową krucho-drożdżową. Bądź więc na bieżąco!

 

Sernik z pomarańczą

Składniki na blaszkę 25×35 cm:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego (nie z wiaderka, ewentualnie z Piątnicy 18% tłuszczu), przynajmniej dwukrotnie zmielony (można też rozdrobnić go blenderem ręcznym)
  • 200 g masła
  • 150 g rodzynek (można pominąć lub zastąpić suszoną żurawiną) + 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia
  • 9 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 pomarańcze
  • ok 0,5 szklanki soku pomarańczowego (po krojeniu pomarańczy lub z kartonu 100%)
  • 90-100 g cukru
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka mielonej skórki pomarańczowej lub aromat pomarańczowy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej – wyjmij je 1-2 godziny wcześniej z lodówki.
  2. Miękkie masło z cukrami utrzyj na puch, będzie jasne i delikatne. W międzyczasie pomarańcze obierz ze skórki, usuń też białe błonki. Zrób to nad miseczką, aby nie zmarnować soku, jest najpyszniejszy. Pokrój cząstki na mniejsze kawałki.
  3. Do utartego masła dodawaj na zmianę po 1 jajku i kilku łyżkach twarogu – do wykończenia składników. Cały czas miksuj na dużych obrotach. Powstanie gęsta puszysta masa serowa. Na końcu wlej sok z pomarańczy, wymieszaj łyżką.
  4. Wsyp przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia. Dodaj rodzynki wymieszane z mąką pszenną.
  5. Wylej masę serową na podpieczony i wystudzony kruchy spód czekoladowy. Jeśli go nie robiłaś, możesz wyłożyć blachę ciastkami lub upiec sernik bez spodu. Wyrównaj, na górze rozłóż kawałki pomarańczy, lekko dociśnij.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika – piecz w 160-170°C przez ok 60 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku, dopiero wtedy wyciągnij. Schłódź w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc, przed krojeniem.
  7. Wystudzony sernik można polukrować lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.

sernik z pomarańczą przepis

 

Kruche ciasto kakaowe

Składniki na spód do sernika:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g kakao naturalne (ciemne)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 150 g masła (zimnego)

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche kakaowe wrzuć do malaksera i zmiksuj do połączenia w jednolitą masę. Możesz też szybko zagnieść je ręcznie. Uformuj w kulę.
  2. Owiń ciasto w folię spożywczą, lekko spłaszcz. Schłódź w lodówce 30-60 minut. Możesz je też przygotować dzień przed pieczeniem sernika.
  3. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki na grubość ok 0,5 cm – u mnie 25 cm x  35 cm. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach, aby dać ujście powietrzu. Jeśli ciasta jest za dużo, możesz wyciąć z reszty ciasteczka i ułożyć je na serniku obok pomarańczy. Lub upiec osobno.
  4. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez 10-15 minut. Wyjmij i wystudź, zanim wlejesz masę serową, aby uniknąć zakalca. Moje ciasto właśnie dlatego nie wyszło zbyt fajne i osobiście mi nie smakowało. A wystarczyło podpiec nieco dłużej (piekłam raptem niecałe 10 minut) i nie zalewać masą od razu. 🙂

sernik ciasta na Boże Narodzenie

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!