Makowiec to tradycyjne ciasto na świątecznym stole w czasie Bożego Narodzenia, podobnie jak sernik. Robiłam już różne jego wersje, np. w formie tortu gwiazda makowiec czekoladowy, choć reszta nie doczekała się publikacji. Teraz mam dla Ciebie przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Strucla z makiem krucho-drożdżowa to delikatne puszyste ciasto z dużą ilością makowego nadzienia. Z podanego przepisu wychodzą dwie spore strucle i każdą możesz udekorować inaczej – u mnie jedna z polewą czekoladową posypana ziarenkami maku, druga lukrem cytrynowym. Można zrobić struclę makową z gotową masą makową, jeśli nie masz czasu, ale zachęcam do zrobienia domowej. Wcale nie jest to trudne ani drogie, za to dokładnie wiesz, co masz w środku, a smak jest o niebo lepszy. Moja masa makowa jest całkiem bez cukru, dla uczulonych na miód można go zamienić na inne słodziwo.

świąteczny makowiec zawijany krucho-drożdżowy

Ciasto krucho-drożdżowe przygotowuje się podobnie jak kruche, wyrabiając ręcznie. Jest więc szybsze i prostsze do zrobienia. Wychodzi bardzo podobne do drożdżowego, ale zachowuje dłużej świeżość niż tradycyjne drożdżowe. Kluczem do sukcesu jest nie za cienkie rozwałkowania ciasta (nie jestem tu mistrzem 😉 – jedna strucla wyszła mi lepiej, zobacz zdjęcie niżej), z drugiej strony w makowcu zawijanym nie może dominować ciasto, to masa makowa jest wisienką na torcie. Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś na jednym blogu, ale nie umiem go sobie przypomnieć.

Sprawdź resztę przepisów na Boże Narodzenie – KLIK.

 

Składniki na makowiec zawijany:

ciasto krucho-drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 140 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub 1 duże op. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania ciasta przed pieczeniem

masa makowa

  • 600 g mielonego maku (możesz go właśnie kupić w Lidlu, 200 g za 5,99 zł)
  • ok 1 litra wrzącego mleka lub wody do zalania maku
  • 1/2 szklanki miodu płynnego
  • 30 g masła miękkiego
  • 70 g suszonych śliwek
  • 4 białka
  • 70 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 70 g posiekanych nożem uprażonych orzechów laskowych
  • 1 białko roztrzepane do posmarowania wnętrza ciasta

 

Przygotowanie strucli z makiem:

  1. Mak zalej wrzącym mlekiem lub wodą (u mnie w domu zawsze było to mleko, więc przy tym zostaję) do pokrycia. Odstaw do wystudzenia. Przelej na durszlak wyłożony lnianą czystą ściereczką. Zwiń ją i mocno odciśnij nadmiar cieczy. Przełóż mak do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz białek. Można to zrobić nawet dzień wcześniej. Wystarczy potem przykryć i schować do lodówki.
  2. Mąkę na ciasto krucho-drożdżowe przesiej przez sitko na stolnicę lub do miski. Wymieszaj z solą i posiekaj z masłem.
  3. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru w miseczce, aż staną się płynne. Razem z resztą składników dodaj do mąki z masłem i szybko zagnieć ciasto, najlepiej zimnymi rękami. Podziel na dwie części i uformuj z nich kule. Owiń każdą folią spożywczą, spłaszczając. Schłódź w lodówce przez ok 30 minut.
  4. Ubij białka do masy makowej ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie, partiami wmieszaj łyżką do masy.
  5. Jedną kulę ciasta wyjmij i rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj wnętrze ciasta roztrzepanym białkiem. Nałóż połową masy makowej, zostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni na bokach. Zwiń w roladę, a końce podwiń pod spód. Odłóż makowiec zawijany do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Najlepiej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub na blaszkę. Przygotuj tak samo drugą struclę z reszty składników.
  6. Przed pieczeniem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez 40-50 minut (piekłam w starym piekarniku, który wszystko przypalał wszystko) lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Wystudź na kratce, po czym udekoruj polewą czekoladową lub lukrem i ziarenkami maku.
  8. Podawaj ocieplony do temperatury pokojowej. Można go śmiało mrozić, najlepiej zaraz po wystudzeniu, bez polewy czy lukru. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Ciasto zachowuje świeżość kilka dni, po warunkiem trzymania w zamkniętym pojemniku. Ciasto krucho-drożdżowe łatwo bowiem obsycha.

 

Kochana, życzę Ci zdrowych, smacznych, spokojnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia. Do usłyszenia w styczniu!

makowiec zawijany przepisy na ciasto na Boże Narodzenie

 

Przepis bierze w kolejnej edycji Blogrudzień organizowanej przez Magdę z bloga o rodzinie i życiu MagdaM.pl.blogrudzien 2018

Blogrudzień to wspólna akcja blogerek – odpowiednik blogowego kalendarza adwentowego, tyle, że trwa do końca grudnia i ma przerwę świąteczną na ‘prawdziwe życie’ 🙂 W trakcie trwania akcji przeczytasz wiele wartościowych wpisów i poznasz masę cudownych kobiet!

 

W roku 2018 Blogrudzień ponownie zaczęła Ewelina i w swoim Pozytywnym Domu opowiedziała o magii Świąt. 2 grudnia Emilia jako część Zgranego Teamu pokazała nam piękne świąteczne książeczki dla dzieci. 3 grudnia Martyna na swoim blogu Szczęśliwa Siódemka opowie o charytatywnej akcji mikołajkowej. 4 grudnia Wysmakowana Karolina podpowiedziała, co podarować dzieciom na Święta. 5 grudnia Kasia, czyli Tarapatkapodpowiedziała, jak nie dać się zwariować w tym całym prezentowym szale. 6 grudnia na blogu Dagmary –dziubdziak.pl mogłaś poznać wspaniałe zimowe i świąteczne zabawy. 7 grudnia Blond Pani Domu – czyli ja – opowiedziałam o wspomnieniach towarzyszących świętom. 8 grudnia Agnieszka na agumama.pl przypomni, że czas wstawić bigos 🙂 9 grudnia Młodamamma Karolina zainspiruje nas sposobami na piękne zapakowanie świątecznych prezentów.

10 grudnia Młoda Mama Pisze, czyli Sylwia pokaże nam magiczne miejsca, które warto odwiedzić w świąteczno-zimowym okresie. 11 grudnia Małgosia wraz ze swoimi Jaśkowymi Klimatami wprowadzi nas w klimat Świąt pokazując świąteczne ozdoby. 12 grudnia Agnieszka zaprezentuje nam świąteczne DIY na swoim 321startdiy.pl. 13 grudnia Magda M. pokaże, w co ubrać się na Wigilię. 14 grudnia Magda na Mum’s Life pokaże nam tekst pod tytułem „10 dni do świąt, czyli jak to wszystko przygotować, nie zwariować i znaleźć czas dla siebie”. 15 grudnia Agata, czyli Beztroska Mama zaprezentuje listę filmów wprowadzających w świąteczny nastrój. 16 grudnia Mama Carla będzie kontynuować filmowy nurt i pokaże świąteczne bajki i filmy dla dzieci na Netflixie. 17 grudnia Asia i jejHumory Zmory przedstawią sposoby na spędzanie Świąt Bożego Narodzenia. 18 grudnia Marta na swoim bloguDzieciorka pokaże kolejną odsłonę godnych polecenia książeczek dla dzieci ze Świętami w tle. 19 grudnia Ania z kulinarnego bloga Zjem Cię pokaże przepis na kruche ciasteczka na choinkę.

20 grudnia Ania na swoich Kęsach Codzienności pokaże przepis na cudną świąteczną struclę makową. 22 grudnia swój grudniowy temat zaprezentuje Karolina z bloga Małe i duże dziecięce podróże. 23 grudnia Ela z bloga Mama pod prąd opowie o tym, jak dzięki macierzyństwu na nowo odkryła magię Świąt. 29 grudnia Magda z blogaAsertywna Mama zmierzy się z wątpliwościami, czy mamy niemowlaków mogą się wybrać na Sylwestra, 30 grudnia Monika, czyli Mama na Całego podpowie co robić, gdy Twoje nastoletnie dziecko wybiera się na Sylwestra.

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!