Święta coraz bliżej, pora zbierać pyszne przepis na ciasta i ciasteczka świąteczne. Kruche ciasteczka kokosowe pełnoziarniste zawierają stosunkowo niewiele cukru, nie są zbyt słodkie, więc w sam raz dla najmłodszych. I naprawdę kruchutkie, ale nie rozsypują się. Po prostu pyszne. Trzeba też pamiętać, że dekorując lukrem czy czekoladą mocno je dosłodzisz. Pyszne do kawki i idealne na święta Bożego Narodzenia. Choć nie tylko – możesz zrobić je w dowolnych kształtach, dostosowując do okazji. Zaproś dzieci do kuchni, razem wykrawajcie ciasteczka, a potem dekorujcie. Zabawy będzie cała masa. Sprzątania niestety też… 😉

Myślę, że cukier w ciasteczkach można zamienić na np. erytrol (tu przeczytasz więcej o różnych zamiennikach cukru). Inspiracją do tego przepisu były markizy cytrynowe pani Doroty z niezawodnego bloga Moje Wypieki. Robiłam z tego przepisu kilka rodzajów ciastek (tylko raz dokładnie takie jak, w jej przepisie), aż doszłam do tych pysznych i chrupkich ciastek kokosowych.

Adwent trwa, czy dołączyłaś do mojego Kulinarnego Kalendarza Adwentowego? Codzienna dawka inspiracji kulinarnych czeka 🙂

 

 

przepis na ciasteczka kokosowe

Składniki na ciasteczka kokosowe pełnoziarniste:

  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 1 średnie jajko
  • 0,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych bez konserwantów
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej lub typ 650 (możesz zamienić na orkiszową)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego (najlepiej zmielić w młynku do kawy na puder)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrami na jasną puszystą masę. Trwa to dobre kilka minut. Wbij jajko i zmiksuj do połączenia.
  2. Wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Zmiksuj na mniejszych obrotach do powstania gęstej masy. Podziel ciasto na pół. Uformuj 2 kule i każdą zawiń szczelnie w folię aluminiową, lekko spłaszczając. Schłódź w lodówce min 2 h lub ok 1 h w zamrażalniku. Ciasto kruche spokojnie można przechowywać do 5 dni w lodówce lub kilka tygodni, ba, miesięcy w zamrażalniku (sprawdzone).
  3. Rozwałkuj jedną część ciasta na oprószonej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok 3-4 mm. Im cieńsze, tym krócej będą się piekły (i odwrotnie), ale tym łatwiej przypalić. Wycinaj wykrawaczkami ulubione wzory. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.
  4. Przed samym pieczeniem można schłodzić blaszki z ciastkami przez 15 minut w lodówce. Nie jest to jednak absolutnie konieczne, bo piekłam i tak, i tak. Piecz ciasteczka kokosowe do lekkiego zrumienienia w 160-180°C. Odłóż do przestudzenia, wtedy nabiorą odpowiedniej twardości. Dekoruj zimne ciasteczka.
  5. Piekłam ciastka w starym piekarniku i tam w 160°C wystarczyło im 4-6 minut, zależnie od wielkości ciastek. Według przepisu oryginalnego jest to 180°C i 12 minut. Warto więc obserwować pieczenie pierwszej tury, by nie przypalić. W nowym piecu ciasteczka dopiero przede mną, a po doświadczeniu z szarlotką z malinami obstawiam jednak, że będą się piec ok 10-12 minut.

ciasteczka kokoswe

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!