Święta za zaledwie kilka dni, ale Ty wciąż nie wybrałaś przepisu na domowe ciasta świąteczne? Sernik, makowiec, szarlotka, ciasteczka czy może keks? Czasu już niewiele, ale w weekend można podziałać, dlatego przychodzę z odsieczą, niosąc naręcze przepisów na ciasto bożonarodzeniowe oraz na ciasteczka. Wybieraj, skomponuj listę zakupów, zaplanuj dzień na pieczenie swoich wypieków i do boju. Aby ułatwić Ci zaplanowanie pieczenia, do każdego pomysłu dopisałam, kiedy najlepiej piec, aby w Boże Narodzenie cieszyć się najlepszym smakiem. Za miodownik zabieram się już dziś, bo do niego trzeba najwięcej cierpliwości. Do dzieła!

ciasta świąteczne ciasto bożonarodzeniowe

 

A jeśli ta lista to dla Ciebie za mało, dołącz do mojego Kulinarnego Kalendarza Adwentowego, gdzie czeka więcej inspiracji, nie tylko na słodko. Zyskasz dostęp do niepublikowanych przepisów, porad oraz do aplikacji na telefon, gdzie codziennie pojawiają się nowe porady i przepisy. To jak, zapisujesz się?

Wpisz swoje dane niżej i dołącz. Nawet, jeśli zrobisz to w ostatni dzień Adwentu, będziesz mieć dostęp do wszystkich materiałów do pobrania i zobaczysz każdy poprzedni dzień z kalendarza w aplikacji.

 

15 pomysłów na ciasto bożonarodzeniowe

  1. Jabłecznik na cieście kruchym z orzechami włoskimi i pianką kokosową – to szarlotka z bardzo dużą ilością jabłek, tak jak lubię najbardziej.
  2. Szarlotka z malinami i chrupiącą kruszonką – kwaskowata, bardziej malinowa niż jabłkowa, ale można zmniejszyć ilość malin na rzecz jabłek, do tego idealnie kruche ciasto z mąką pełnoziarnistą i chrupiąca kruszonka z płatków owsianych. Jabłecznik i szarlotkę najlepiej upiec w wigilię, najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła (pojedyncze porcje można podgrzewać w mikrofalówce przed podaniem).
  3. Sernik z pomarańczą na czekoladowym spodzie (sprawdź też 10 innych propozycji na sernik). Serniki pieczone można upiec dzień przed wigilią, bo z każdym dniem stają się smaczniejsze. Poza tym sernik przed podaniem musi się mocno schłodzić. Wytrzyma nawet tydzień czasu, oczywiście koniecznie przechowywany w lodówce, sprawdzone.
  4. Tarta z gruszkami i kardamonem – może nie jest tak oczywistym bożonarodzeniowym ciastem, jeśli jednak nie przepadasz na szarlotką lub szukasz urozmaicenia, warto spróbować tej tarty. Również najlepiej upiec ją w wigilię.
  5. Rolada orzechowa z musem jabłkowo-marchewkowym – jesienne ciasto, które na pewno zaskoczy na świątecznym stole. Można upiec w wigilię rano, aby do Bożego Narodzenia spokojnie sobie stężało w lodówce. Rankiem po śniadaniu rozwiń roladę z zabezpieczającej ściereczki lub folii spożywczej, polej polewą i udekoruj orzechami.
  6. Miodownik – przepisów na niego wiele, ale zauważyłam, ze mało który ma w sobie tylko miód, bez cukru. Taki zaś znalazłam u Asi ze Smakołyki Asi. Wygląda kusząco, prawda? Jest trochę wymagający, ale… Miodownik ma to do siebie, że z każdym dniem smakuje lepiej. Placki miodowe warto upiec już kilka dni przed wigilią, zostawić w chłodnym miejscu na dobę lub więcej, po czym przełożyć kremem i znów schować do zimna na 2-3 dni, aby ciasto zmiękło, a wszystkie smaki połączyły się. Tak jest i mój plan na miodownik orzechowy.
  7. Babeczki marchewkowe lub ciasto marchewkowe – dla jednych typowe ciasto świąteczne, dla innych nie. Ale na pewno smaczne i zdrowe. Można upiec nawet w Boże Narodzenie, bo poza tarciem marchewki są banalne i błyskawicznie się je robi. Ale zachowują świeżość przez kilka dni. Możesz też zrobić babeczki dyniowe – niemal identyczne w przygotowaniu i składem, nie trzeba wcześniej piec dyni i są równie pyszne i delikatne.
  8. Tort makowiec czekoladowy – efektowne ciasto dla amatorów makowca i czekolady. Długo zachowuje świeżość, można upiec dzień przed Wigilią, a następnego dnia udekorować i ponownie schłodzić.
  9. Ciasteczka kokosowe pełnoziarniste – proste do zrobienia, aczkolwiek jak to przy ciasteczkach, jest trochę zabawy. Dlatego warto je zrobić już na kilka dni przed świętami.
  10. Piernikowe muffinki – na pieczenie tradycyjnych pierniczków czy pierników już za późno, ale Kasia z Wysmakowane ma fajny przepis na babeczki piernikowe niczym renifery. Warto je zrobić w samą wigilię, bo im świeższe, tym smaczniejsze.
  11. Ciasteczka z otrębami i marmoladą – sycące i pyszne, śmiało można zrobić je dzień przed wigilią.
  12. Tort pierniczkowo-żurawinowy – autorstwa Asi z bloga Smakołyki Asi, oryginalny pomysł dla wielbicieli tortów i ciast z puszystym kremem – do tego aromaty korzennych przypraw i kwaśnej żurawiny.
  13. Piernik marchewkowy z orzechami i polewą czekoladową – nie lubię pierników, ale ten kusi mnie mocno! To kolejny pyszny przepis ze Smakołyki Asi.
  14. Dietetyczny sernik bez mąki i cukru – dla fanów fit ciast też coś znalazłam. U Ani z bloga Zjem Cię znajdziesz wyjątkowy sernik, prosty i lekki. Możesz upiec w wigilię lub dzień przed.
  15. Makowiec zawijany – to mój zeszłoroczny, pyszny przepis – na blogu pojawi się już jutro, nie przegap! 🙂

 

♥♥♥

Które ciasto świąteczne jest Twoim faworytem? Masz jakieś swoje ulubione przepisy? Podziel się nimi, a moje pomysły póść dalej w świat, żeby inni niezdecydowani skorzystali 🙂

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!