Najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłam 🙂 Dawno nie byłam tak zadowolona z upieczenia ciasta kruchego. Naprawdę idealne ciasto kruche! Najlepsze w ciągu pierwszych godzin po upieczeniu, potem mięknie. Całość jest słodko-kwaśną rozpustą. Szarlotka z malinami to słodkie kruchutkie ciasto i chrupiąca owsiana kruszonka z kwaśnym nadzieniem – głównie za sprawą malin. Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych smaków możesz dać mniej malin lub dosłodzić mus jabłkowy. Ja wykorzystałam domowe jabłka prażone i mus z jabłek prażonych – całkiem bez cukru.

Dodatek pełnoziarnistej mąki do ciasta podnosi wartość odżywczą, ale wcale nie przeszkadza ciastu. Kiedyś zrobiłam ciasto kruche z większą ilością mąki pełnoziarnistej i wyszło twarde. Ale tak teraz myślę, że to wcale nie przez mąkę.

Oto kilka wskazówek odnośnie tego, jak upiec perfekcyjne ciasto kruche np. szarlotki:

  • wyrabiaj ciasto krótko zimnym rękami (możesz je umyć w mocno zimnej wodzie przed zagniataniem), tylko do połączenia składników – zbyt długo wyrabiane ciasto ogrzewa się, przez to może być twarde po upieczeniu
  • jeśli nie lubisz zagniatać ręcznie, użyj malaksera – dużego pojemnika roboczego blendera/robota kuchennego z nożami – szybko i sprawnie zagniecie ciasto kruche, sprawdzone wielokrotnie
  • nie pomijaj cukru, najlepsze ciasto kruche wychodzi z odpowiednich proporcji wszystkich składników – przepisów jest jednak sporo
  • najlepszy jest cukier puder, który idealnie się rozpuszcza – cukier kryształ może pozostawić ślad w upieczonym cieście w postaci nierozpuszczonych kryształków (też sprawdzone).

 

szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka z malinami – składniki:

Ciasto kruche:

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 100 g cukru pudru (u mnie około połowy to domowy cukier waniliowy częściowo zmielony na puder)
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła

Nadzienie:

  • 800 g prażonych jabłek (w tym ok 500 g w postaci musu)
  • 400 g malin (u mnie mrożone, mogą być też świeże)
  • 50 g rodzynek (można pominąć)
  • opcjonalnie cynamon

Pełnoziarnista kruszonka:

 

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieć szybko zimnymi rękami lub w malakserze do połączenia. Owiń folią spożywczą, spłaszcz i włóż do zamrażalnika na 30-60 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj na papierze do pieczenia dopasowanym do wielkości blaszki. Najlepiej wałkować poprzez drugi kawałek papieru, aby uniknąć przyklejania ciasta do wałka (możesz też oprószyć mąką, byle nie za dużo). Utwórz z ciasta prostokąt wielkości wnętrza blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  3. Podpiecz ciasto kruche w nagrzanym piekarniku – u mnie termoobieg 200°C przez 15 minut (w starym piekarniku 180°C – góra dół – 10-15 minut), ciasto powinno być rumiane. Wyjmij z piekarnika na kilkanaście minut, aby ostygło – dzięki temu unikniesz zakalca.
  4. Mus jabłkowy wymieszaj z rodzynkami i cynamonem oraz jabłkami prażonymi z kawałkami. Możesz też wykorzystać tylko mus lub tylko jabłka prażone z kawałkami – sprawdź mój przepis.
  5. Przygotuj pełnoziarnistą kruszonkę: wszystkie składniki zagnieć ręcznie do połączenia. Odpada tu malakser, bo rozdrobni nam płatki, a nie o to chodzi.
  6. Wyłóż masę jabłkową na wystudzone ciasto kruche. Na górze rozsyp maliny (zamrożone lub świeże, umyte i osuszone). Na nie pokrusz kruszonkę.
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C z termoobiegiem przez 45 minut (w starym piekłam ok 30-35 minut w 170°C). Zostaw jeszcze 5 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij i wystudź. Możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem na zimno lub podać po podgrzaniu.

 

szarlotka z malinami

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!