Tylko raz udało mi się kupić czerwone ziemniaki i upiekłam je tak, jak zwykłe ziemniaki. Trochę przesoliłam (w przepisie jest właściwa ilość), wyszły jednak naprawdę pyszne. Czerwone ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem nie smakują tak samo jak inne ziemniaki, są jednak bardzo smaczne i wartościowe. Mają podobną, delikatną i mączystą strukturę jak dynia hokkaido po upieczeniu. W tej wersji pachną masłem, czosnkiem i tymiankiem. Przyznaję, że ten zestaw smaku do pieczonych ziemniaków lubię najbardziej. Czerwone ziemniaki pieką się w takim samym czasie jak zwykłe ziemniaki, nie są wcale trudniejsze do przygotowania. Najładniejsze są w tej czerwonej skórce – bo środku wyglądają zwyczajnie, lekko żółte, dlatego przy zakupie zwróć uwagę na to, jak wygląda, by nie trzeba było niczego wykrawać. No ja niestety tego nie zrobiłam ostatnio.

 

Składniki:

  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
  • śwież mielony pieprz wg uznania
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego

 

Czerwone ziemniaki pieczone – przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, szorując pod wodą. Usuń ewentualne nieładne części (niestety u mnie było ich sporo, co wyszło po umyciu dopiero i nie zachowałam za wiele skórki).
  2. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Posyp na ziemniakach.
  3. Dopraw, wymieszaj i na górę wyłóż plasterki masła.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 – 220°C przez 30 minut lub do miękkości ziemniaków. Powinny być rumiane, lekko chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.

czerwone ziemniaki pieczone

 

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!