Pyszne meksykańskie danie chili con carne doczekało się wielu przepisów, ale zawsze bazuje na kilku podstawowych składnikach. Mielone mięso wołowe, pomidory, fasola i ostre przyprawy, które nadają tego wspaniałego smaku i niesamowitego aromatu. I pikanterii. Ja zrobiłam chili con carne gęste, ostre, z solidną porcją fasoli, po prostu pyszne, a robiłam je pierwszy raz od podstaw. Moja wersja jest mocno ostra, jeśli nie lubisz tak ostrych dań – pomiń ostrą paprykę i/lub chili. Również dobrze smakuje. Możesz dodać też świeżą paprykę, danie zyska nieco innego smaku. Myślę, że warto ją podsmażyć i odłożyć, aby nie rozpadła się w trakcie duszenia, a potem dodać razem z fasolą.

 

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • po 1/2 puszki białej i czerwonej fasoli konserwowej lub cała czerwonej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju + 1-2 łyżki masła do smażenia
  • 100 ml wody lub bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów bez skóry w puszce
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 50-100 g koncentratu pomidorowego (gęstego)
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) + kilka łyżek wody
  • przyprawy:
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i chili
  • po 1 łyżeczce majeranku, soli, kuminu (kminu rzymskiego) i oregano
  • pieprz mielony wg uznania

 

 

Chili con carne – przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obierz. Drobno posiekaj. Cebulę podsmaż na oleju i maśle na mocnym ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i podsmaż chwilę, często mieszając.
  2. Przesuń podsmażoną cebulkę z czosnkiem na boki garnka i partiami wrzucaj mielone mięso, tak, by zaczęło się smażyć. Smaż na bardzo dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 10 minut. Mięso ma się przypiec, a soki odparować.
  3. Pomidory z puszki pokrój, jeśli są w całości. Wrzuć do mięsa, gdy zacznie mocno przywierać do dna, uważając, by się nie przypaliło. Wlej wodę i sok z puszki. Wymieszaj dokładnie. Dopraw. Ja nie dodałam na tym etapie ostrej papryki ani chili, ponieważ robiłam też dla dzieci, rozdzielając potem na łagodną i ostrą wersję. Przemieszaj. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Podlej wodą, jeśli będzie za gęste.
  4. Dodaj sól, czekoladę i koncentrat. Wymieszaj dokładnie. Duś ok 20 minut na małym ogniu, często mieszając. 5 minut przed końcem dodaj fasolę. Podawaj z makaronem, ryżem lub nachosami.
  5. Ja na koniec zagęściłam mąką – rozmieszałam ją w niewielkiej ilości wody i wlałam do sosu. Mieszając, zagotuj ponownie i gotuj 1 minutkę.

chili con carne przepis

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!