You are currently viewing Chili con carne

Chili con carne

()

Pyszne meksykańskie danie chili con carne doczekało się wielu przepisów, ale zawsze bazuje na kilku podstawowych składnikach. Mielone mięso wołowe, pomidory, fasola i ostre przyprawy, które nadają tego wspaniałego smaku i niesamowitego aromatu. I pikanterii. Ja zrobiłam chili con carne gęste, ostre, z solidną porcją fasoli, po prostu pyszne, a robiłam je pierwszy raz od podstaw. Moja wersja jest mocno ostra, jeśli nie lubisz tak ostrych dań – pomiń ostrą paprykę i/lub chili. Również dobrze smakuje. Możesz dodać też świeżą paprykę, danie zyska nieco innego smaku. Myślę, że warto ją podsmażyć i odłożyć, aby nie rozpadła się w trakcie duszenia, a potem dodać razem z fasolą.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • po 1/2 puszki białej i czerwonej fasoli konserwowej lub cała czerwonej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju + 1-2 łyżki masła do smażenia
  • 100 ml wody lub bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów bez skóry w puszce
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 50-100 g koncentratu pomidorowego (gęstego)
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) + kilka łyżek wody
  • przyprawy:
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i chili
  • po 1 łyżeczce majeranku, soli, kuminu (kminu rzymskiego) i oregano
  • pieprz mielony wg uznania

Chili con carne – przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obierz. Drobno posiekaj. Cebulę podsmaż na oleju i maśle na mocnym ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i podsmaż chwilę, często mieszając.
  2. Przesuń podsmażoną cebulkę z czosnkiem na boki garnka i partiami wrzucaj mielone mięso, tak, by zaczęło się smażyć. Smaż na bardzo dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 10 minut. Mięso ma się przypiec, a soki odparować.
  3. Pomidory z puszki pokrój, jeśli są w całości. Wrzuć do mięsa, gdy zacznie mocno przywierać do dna, uważając, by się nie przypaliło. Wlej wodę i sok z puszki. Wymieszaj dokładnie. Dopraw. Ja nie dodałam na tym etapie ostrej papryki ani chili, ponieważ robiłam też dla dzieci, rozdzielając potem na łagodną i ostrą wersję. Przemieszaj. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Podlej wodą, jeśli będzie za gęste.
  4. Dodaj sól, czekoladę i koncentrat. Wymieszaj dokładnie. Duś ok 20 minut na małym ogniu, często mieszając. 5 minut przed końcem dodaj fasolę. Podawaj z makaronem, ryżem lub nachosami.
  5. Ja na koniec zagęściłam mąką – rozmieszałam ją w niewielkiej ilości wody i wlałam do sosu. Mieszając, zagotuj ponownie i gotuj 1 minutkę.

chili con carne przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.