Obowiązkowy punkt jesiennego menu to zupa z dyni. Zupa krem z dyni jest gęsta, aromatyczna, sycąca – najlepsza z pokrojonymi grzankami i prażonymi łuskanymi pestkami dyni. Najintensywniejsza w smaku była na kostce rosołowej, którą używamy od wielkiego dzwonu. Dziś podaję Ci przepis na naturalną zupę z dyni, jednak jeśli nie masz ani bulionu z warzyw, ani rosołu, smak będzie uboższy i będzie trzeba dobrze doprawić. Czy dzieci lubią zupę krem z dyni? U nas tak, choć początkowo Zuzia nie chciała jej nawet próbować. Ale teraz i ona zajada się ze smakiem. To dobrze, bo dynia jest bardzo wartościowa, a każda porcja warzyw w diecie dzieci jest na wagę złota.

zupa z dyni

Pierwsze próby zrobienia zupy dyniowej podjęłam zeszłego roku, jednak ten idealny smak i konsystencję odkrył dopiero mój mąż i muszę powiedzieć szczerze – to on wykonał tę zupę, ja mu tylko nieco pomogłam i zrobiłam zdjęcia 🙂 Pierwszy raz mój małżonek zrobił ją, gdy był cały dzień sam z dziećmi, a ja szalałam na sesji zdjęciowej, o której opowiadałam Ci na Instagramie czy Facebooku. Byłam pod wrażeniem i otwarcie mówię – facet potrafi poradzić sobie w kuchni, jeśli dasz mu się wykazać 🙂

 

Porcji: 4-6
Czas przygotowania: 30-40 minut

 

Zupa krem z dyni – składniki:

  • ok 1 kg dyni (obranej i wydrążonej z pestek)
  • ok 1 litr wody lub najlepiej domowego bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego
  • sól (u mnie morska oraz morska ziołowa), pieprz i czosnek granulowany do smaku
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej i masło do smażenia, po 1 łyżce

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz. Cebulkę pokrój drobno, a czosnek jeszcze drobniej. Dynię pokrój w dużą kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej i masło, wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek, smaż minutkę do lekkiego zezłocenia, uważaj, by go nie przypalić. Wrzuć kawałki dyni. Chwilę przesmażaj, po czym zalej ciepłą wodą lub bulionem. Na początku możesz dać nieco mniej, a dopiero po blendowaniu dolewać, aż uzyskasz taką konsystencję, która najbardziej Ci odpowiada.
  3. Duś na małym ogniu do miękkości dyni (10-15 minut). Zmiksuj blenderem na gładko. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Możesz też dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany (wcześniej zahartuj ją w szklance z niewielką ilością gorącej zupy krem z dyni).
  4. Podawaj z grzankami z chleba i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Równie dobrze smakuje także następnego dnia.

 

zupa dyniowa zupa krem

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:

Warzywa dyniowate 2018

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!