Proste i szybkie, mięciutkie i słodkie, a jednak bez grama cukru i z solidną porcją dyni. Takie są idealne babeczki dyniowe bez cukru. W sam raz na dzisiejsze Halloween! Robi się je w 10 minut, reszta dzieje się w piekarniku. I nawet nie potrzebują miksera, wystarczy trzepaczka. Moje dzieci wcinały babeczki dyniowe hurtowo, gdy pierwszy raz upiekłam – ja też zresztą 😉 Zrobiłam je też na urodziny Zuzi w wersji jak na zdjęciach niżej. Wyglądały i smakowały super. I przyznaję, że z czekoladą w środku lub z polewą czekoladową są najlepsze 🙂 Zachowują świeżość przez kilka dni, wystarczy trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, nie trzeba w lodówce.

I tylko ta czekolada jest tym złym akcentem, choć można wybrać i taką, co ma np. maltitol zamiast cukru (o zdrowych zamiennikach cukru przeczytasz tutaj – KLIK).

 

Ilość babeczek: 20-21
Czas całkowity: 30 minut

 

Składniki na babeczki dyniowe bez cukru:

  • 400 g drobno startej surowej dyni (obranej)
  • 4 jajka
  • ok 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 dojrzały banan
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • ok 0,5 szklanki rodzynek
  • 4-6 łyżek miodu (zależnie od upodobania i warto więcej, jeśli pominiesz czekoladę)
  • kilka – kilkanaście kostek ulubionej nienadziewanej czekolady (u mnie gorzka 60% kakao) (opcjonalnie)
  • ulubiona polewa lub roztopiona gorzka czekolada lub ulubiony krem do dekoracji (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Banana obierz i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mokre składniki: olej, miód, jajka i roztrzep trzepaczką do połączenia.
  2. Dodaj startą dynię, wymieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj do połączenia. Dodaj też posiekaną czekoladę i rodzynki.
  3. Rozdziel ciasto do papilotek do ok 2/3 wysokości (najlepiej piec w papierowych papilotkach w formie do muffinek – ciasto z tych proporcji starcza na dwie tury, odstanie surowego ciasta, czekając na wolną formę, nic mu nie szkodzi – sprawdzone dwa razy).
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190°C z termoobiegiem przez 19 minut lub do tzw. suchego patyczka. Od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. W starym piekarniku piekłam babeczki marchewkowe (bazują na tych samych składnikach i proporcjach) w 160-170°C bez termoobiegu przez 21-24 minuty, dlatego dostosuj czas i temperaturę do swojego sprzętu.
  5. Możesz udekorować babeczki polewą (gdy są jeszcze ciepłe) lub kremem (muszą być całkowicie wystudzone) oraz opłatkiem dekoracyjnym na Halloween lub np. Psi Patrol, jak u nas. Takie opłatki bez problemu znajdziesz w sklepach internetowych, np. tutaj z Psim Patrolem lub inne wzory.

babeczki dyniowe bez cukru na Halloween

 

Polewa czekoladowa na babeczkach:

Składniki:

  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie nieco więcej gorzkiej niż mlecznej)
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Mleko z masłem zagotuj.
  2. Wrzuć połamaną na kawałki czekoladę, zdejmij garnek z ognia i mieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Jest gęsta.
  3. Możesz od razu polać babeczki lub odczekać, aż polewa nieco się przestudzi.

wnętrze babeczki dyniowej

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!