You are currently viewing Burgery z kurczaka – domowy fast food

Burgery z kurczaka – domowy fast food

()

Jeśli lubisz fast foody to mam dla Ciebie coś pysznego i na pewno zdrowszego niż wersja w popularnych restauracjach. Na upartego można im jeszcze odjąć kalorii, piekąc w piekarniku zamiast smażyć. Jednak jak wiadomo to już nie będzie dokładnie ten sam smak. Burgery z kurczaka nie są ani trudne w przygotowaniu, ani pracochłonne. Kilka składników, chwilka cierpliwości i pyszne drobiowe burgery gotowe. Podawałam z gotowymi bułkami, przyznaję się. Dekoracja to tym razem dzieło mojego męża. Było bardzo pysznie i sycąco. A do tego bezglutenowo – płatki kukurydziane fajnie zastępują bułkę tartą.

 

Ilość burgerów: 9
Czas przygotowania: 20 minut

 

reklama plnaera I obiad z głowy!

 

Składniki na burgery z kurczaka:

  • 2 średnie filety z kurczaka (ok 450-500 g)
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • pieprz mielony
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • płatki kukurydziane rozdrobnione do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miski z cebulką.
  2. Umyte i osuszone filety drobniutko posiekaj nożem. Możesz też jednego posiekać nożem, drugiego w malakserze wraz z cebulką. Mięso nie będzie takie jak mielone, ale dużo drobniejsze niż ręcznie siekane. Ja zrobiłam pół na pół, co fajnie wpłynęło na strukturę mięsa.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką.
  4. Płatki kukurydziane możesz rozdrobnić w malakserze lub jak ja wysypać na dobry gruby papier do pieczenia, zwinąć tak, by nic się nie wydostało i wałkować, aż do uzyskania pożądanej wielkości panierki. Plusem tej opcji jest fakt, że nie trzeba brudzić miski ani talerza, tylko panierujesz prosto na papierze i hop na patelnię.
  5. Mokrymi rękami formuj kulki większe od orzecha włoskiego. Panieruj w drobnych płatkach, rozpłaszczając i nadając im okrągły kształt burgerów.
  6. Od razu smaż na oleju na mocnym ogniu po kilka minut z każdej strony na mocno rumiano. Na ręczniku papierowym osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj jak kotlety mielone lub w wersji fast food w przypieczonej w piekarniku lub na patelni bułce z sałatką i ulubionym sosem (tym razem salsa). U mnie też z kukurydzą gotowaną i serem żółtym. Palce lizać!

burgery z kurczaka

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.