Lody wciąż są mocno pożądane, bo to lato rozpieszcza (a może raczej męczy?) wysokimi temperaturami, więc przychodzę ze słodkim przepisem na ochłodzenie. Moja kolejna propozycja na domowe lody to lody czekoladowe, które robi się szybko, łatwo i są intensywnie czekoladowe. Idealne dla takich fanatyków czekolady jak ja. I co najważniejsze – bez jajek, więc nadają się i dla dzieci. Dodatek wiórków wyszedł przez przypadek, ja je dosypywałam już do pojemniczków z lodami. I nadają ciekawą strukturę lodom. Sprawdzę je jeszcze z mlekiem kokosowym. To dopiero będzie smakowite połączenie!

 

Ilość lodów: 4
Czas: 10 minut + schładzanie

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (może być kokosowe)
  • 100 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, min 60% kakao, z małą ilością cukru) lub pół na pół mleczną
  • 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) lub innego słodzidła
  • 1 kopiasta łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • roztopiona czekolada i wiórki kokosowe do podania (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Mleko mocno podgrzej (jeśli się zagotuje, zdejmij najpierw kożuch), wrzuć czekoladę. Nie podgrzewaj. Wymieszaj do powstania lejącej masy czekoladowej, którą można wypić jak gorącą czekoladę. Dodaj cukier puder i wymieszaj, aż się rozpuści.
  2. Możesz odstawić czekoladę do wystudzenia, a potem ją zmiksować do spienienia. Możesz też pominąć i od razu po lekkim przestudzeniu dodać wiórki kokosowe, przemieszać i przelać do pojemniczków na lody na patyku.
  3. Zimne lody włóż do zamrażalnika na kilka godzin.
  4. Przed podaniem wyjmij chwilę wcześniej lub polej opakowanie bieżącą wodą, aby uwolnić lody. Możesz je polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

lody czekoladowe

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!