Lody arbuzowe z cytryną to pyszne orzeźwienie, które przydaje się w upały. Te proste lody składają się głównie z wody, są bez dodatku cukru i najprostsze, jak się da. Nawet, jeśli wyjdą za kwaśne, jak u mnie, dzieci będą zachwycone (sprawdzone!). Takie lody możesz podać im bez wyrzutów sumienia nawet z dokładką w gorące dni. Polecam wybrać jak najsłodszego arbuza do lodów arbuzowych, będzie smaczniej.

 

Ilość lodów: 7
Czas przygotowania: 10 minut plus mrożenie

 

Składniki na lody arbuzowe:

  • 350 g miąższu z arbuza, bez pestek
  • 1/3-1/2 szklanki soku jabłkowego
  • sok z 1/2-1 cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera lub w misce zmiksuj ręcznym blenderem do jednolitej konsystencji.
  2. Polecam dodawać sok z cytryny partiami, aż do uzyskania idealnego dla Ciebie smaku.
  3. Im słodszy (bardziej czerwony) arbuz, tym smaczniejsze lody. Mój był bledszy, a soku z cytryny dałam z całej cytryny, więc lody z arbuza wyszły słodko-kwaśne. Niesamowite połączenie. Polecam!

 

Moja rada:

Poruszaj foremkami po jakiejś pół godzinie od włożenia do zamrażalnika, a może i dwa razy, aby były bardziej jednolite – rozwarstwiają się w czasie mrożenia, co widać na zdjęciach.

lody z arbuza dla dzieci

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!