Prosta i pyszna odsłona klasycznych mielonych w sam raz na lato, idealne na sezon cukiniowy. Cukinia nadaje kotletom soczystości i sprawia, że nawet na drugi dzień po odgrzaniu nie są suche. Kotlety mielone z cukinią robiłam dwa razy – w wersji drobiowej oraz w wersji z tartą marchewką i mięsem wieprzowo-wołowym. Te drugie były dobre, ale słabo doprawiłam. To ma duże znaczenie. Dlatego dodając dodatkowy składnik, jak np. więcej cukinii lub marchewkę, zwiększ ilość soli i przypraw. Kotlety mielone z cukinią mają dodatkową zaletę – są sposobem na przemycenie kolejnej porcji warzyw małym smakoszom. Jeśli nie możesz jeść glutenu, to zastępując tradycyjną bułkę tartą mąką kukurydzianą, uzyskasz bezglutenowe kotlety mielone z cukinią.

 

Przy okazji przypominam Ci przepis na kotlety z ciecierzycy, które widzisz obok kotletów mielonych z cukinią.

 

Ilość kotletów: ok 12
Czas przygotowania: poniżej 30 minut

 

Składniki na kotlety mielone z cukinią:

  • 100 g startej cukinii (może być ze skórką w przypadku młodej)
  • 400 g mielonego mięsa z udka z kurczaka (może być inny rodzaj z kurczaka lub wieprzowe)
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub mąki kukurydzianej
  • 2/3 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
  • pieprz mielony do smaku
  • bułka tarta lub mąka kukurydziana do panierowania
  • olej lub oliwa do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Mięso, startą cukinię, przyprawy i bułkę tartą lub mąkę włóż do miski i wyrób ręcznie bardzo dokładnie. Uformuj nieduże kulki, będą dość delikatne, ale trzymają się całości przy smażeniu.
  2. Panieruj w bułce tartej lub mące kukurydzianej.
  3. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aby mięso nie było surowe w środku.
  4. Możesz też kotlety krótko obsmażyć na rumiano i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200°C przez 12 minut.

kotlety mielone z cukinią kotlety z ciecierzycy gotowanej