Efektowny jogurtowiec zebra cytrynowo-wiśniowy o orzeźwiającym kwaskowatym smaku. Choć zaliczyłam przy nim wpadkę, to jest zapomniałam, by mieszać masy z jogurtem stopniowo, a przez to nie dość, że zrobiły się grudki galaretki, to całość była już zbyt gęsta, by ładnie się rozlać. Ale efekt smakowy i wizualny jest wciąż na plus. Wykonanie niezbyt skomplikowane, tyle że rozłożone w czasie. Smaczne ciasto bez pieczenia na pożegnanie wakacji. Ale nie lata 🙂

 

Sprawdź inne ciasta, które zrobisz bez miksera oraz te bez pieczenia.

 

Wielkość tortownicy: 23 cm średnicy
Czas całkowity przygotowania: powyżej 2 h

 

 

Składniki na jogurtowiec zebra:

  • pokruszony biszkopt szpinakowy z 2 jajek lub biszkopty (ja miałam zamrożone resztki biszkoptu)
  • 1200 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • przetarte wiśnie z gotowania syropu wiśniowego (u mnie z proporcji 1700 g wiśni niewydrylowanych na 350 g cukru) lub 500 g wiśni
  • 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru lub więcej
  • starta biała czekolada i okruszki zielonego biszkoptu do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.
  2. Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia na kilka minut.
  3. Świeże wiśnie wydryluj, zagotuj z cukrem i zmiksuj na mus. Przetarte wiśnie z syropu zagotuj z cukrem. Odstaw z ognia i po chwili dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do jej dokładnego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
  4. Gdy mus i galaretka będą już chłodne, spód formy wyłóż papierem do pieczenia (boki możesz owinąć folią spożywczą, co ułatwi późniejsze wyjmowanie z formy) i wysyp pokruszonym biszkoptem. Mocno dociśnij. Możesz też dać tu cały biszkopt, a jedynie jego ścięty wierzch posypać na jogurtowcu. Możesz też pominąć robienie spodu.
  5. Podziel jogurt na 2 części – ok 700 g do masy cytrynowej, ok 500 g do wiśniowej.
  6. Zimną galaretkę cytrynową wymieszaj z sokiem z cytryny. Połącz z kilkoma łyżkami jogurtu, potem dodaj kolejne kilka łyżek. Zapobiegnie to powstaniu bryłek galaretki. Ja ten powolny etap mieszania powinęłam i ciasto nie wyszło takie, jak zaplanowałam. Nikomu jednak grudki galaretki nie przeszkadzały 😉
  7. Tak samo postępuj z musem wiśniowym, aż do połączenia z całym jogurtem każdej z mas.
  8. Na spód na środek wylej 1-2 łyżki cytrynowej warstwy. Na nią 1-2 łyżki wiśniowej i tak na zmianę do wykończenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na kwadrans.
  9. Posyp jogurtowiec zebra startą białą czekoladą oraz okruszkami zielonego biszkoptu. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (masz pewność, że na czas podania ciasto będzie idealnie ścięte). Podawaj prosto z lodówki. Przechowuj do dwóch dni.