You are currently viewing Dżem z cukinii z borówkami i jabłkami

Dżem z cukinii z borówkami i jabłkami

()

Dżem z cukinii? Czy ta Ania zwariowała? 😉 Nie, jeszcze nie. Na pomysł zrobienia dżemu z cukinii wpadłam niedawno przez przypadek, gdy znalazłam nań parę przepisów. Ale nie chciałam robić czystego dżemu z cukinii, choć były kuszące. Chciałam coś ekstra i gdy wpadły mi w ręce swojskie jabłka, osobiście zerwane z drzew oraz słodziutkie borówki zestawiłam je w jedno. Mąż początkowo kręcił nosem. W końcu cukinia to warzywo. Ale na pewno wiesz, że o dość neutralnym smaku. Połączenie smaków jako dżem z cukinii z borówkami i jabłkami wyszło genialne. Dzieci nawet nie wiedzą, że zjadają cukinię na słodko 🙂 A dżem pasuje i na kanapki, i do placuszków czy naleśników (także zielonych).

 

Jak już mówimy o plackach, to polecam Ci e-book z 7 przepisami na (nie tylko) śniadaniowe placuszki dla dzieci i całej rodziny. Niżej możesz go pobrać, kliknij tutaj lub w zdjęcie. Czerwone placuszki ze zdjęć to z kolei placuszki buraczane, które bardzo zasmakowały dzieciom, a są całkiem bez cukru i bez białej mąki. Kolejny sposób na warzywa w ich diecie 🙂

 

Ilość dżemu: 3 słoiki po ok 330 g
Czas przygotowania: 1-2 dni

 

Składniki na dżem z cukinii z borówkami i jabłkami:

  • 1 duża cukinia (ok 1 kg po obraniu i usunięciu wnętrza z pestkami)
  • ok 400 g borówek
  • ok 700 g jabłek (u mnie małe i po obraniu i usunięciu gniazd zostało raptem 350 g)
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • 400 g cukru (lub mniej)

 

Przygotowanie:

Dzień pierwszy lub rano

  1. Cukinię umyj i cienko obierz, a łyżką wydrąż miękki środek z pestkami. Pokrój w grubą kostkę i wrzuć do dużego, najlepiej szerokiego i wysokiego garnka. Zasyp cukrem. Wstaw na duży gaz i często mieszając, zagotuj. Cukier stopniowo będzie się rozpuszczał, a cukinia puści dużo soku.
  2. Zmniejsz ogień na mały i duś 25-30 minut, często mieszając, aż cukinia zmięknie i stanie się szklista. Ręcznym blenderem zmiksuj na gładką masę. Duś kolejne 15 minut, uważając, by nie przypalić, po czym zdejmij z ognia na 30-60 minut.
  3. W międzyczasie umyj i osusz borówki, a jabłka umyj i obierz ze skórki. Skórki dodaj do musu z cukinii (zawierają pektyny). Usuń też gniazda nasienne i pokrój jabłka w małą kostkę.
  4. Zagotuj mus z cukinii ze skórkami z jabłek. Duś ok 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przelej mus przez sitko lub durszlak do miski z czekającymi owocami, aby pozbyć się skórek. Resztki musu ze skórek możesz spłukać wodą lub sokiem jabłkowym.
  5. Mus z owocami przełóż z powrotem do garnka. Zagotuj i na małym ogniu smaż ok 40 minut lub dłużej. Odstaw na kilka godzin (u mnie cała noc). Jeśli zostawisz na noc, po wystudzeniu przykryj garnek i schowaj do lodówki. Ważne, by nie przykrywać dżemu wcześniej, w końcu chodzi nam o to, by pozbyć się jak największej ilości wody, a przykrywając, para wodna zacznie się skraplać.

 

Dzień drugi lub wieczorem

  1. Następnego dnia lub po kilku godzinach studzenia wstaw dżem z cukinii na gaz. Ponownie duś ok 25 minut na wolnym ogniu, często mieszaj. Zmiksuj dżem w całości lub częściowo blenderem, aby był gładszy. Jeśli zmiksujesz go całkowicie, nie pozostawiając żadnych kawałków, uzyskasz marmoladę z cukinii.
  2. Po zmiksowaniu dodaj sok z limonki lub cytryny i smaż dżem z cukinii z borówkami i jabłkami kolejne 5 minut. Uwaga, będzie coraz mocniej pryskać!
  3. Odstaw do wystudzenia. Możesz sprawdzić na zmrożonym talerzyku, czy dżem ma odpowiednią dla Ciebie konsystencję. 1-2 krople dżemu nałóż na talerzyk schładzany przez 15-30 minut w zamrażalniku, schowaj do zamrażalnika na kilka minut, po czym sprawdź. Dżem powinien się marszczyć po przejechaniu palcem, ale ten dżem na bardziej musową konsystencję i zachowuje się nieco inaczej, bardziej jak marmolada. Jednak możesz w ten sposób szybko ocenić jego ostateczną gęstość.
  4. Jeśli dla Ciebie dżem jest gotowy, zagotuj go i przelej do wyparzonych słoików, po czym pasteryzuj (ja robię to na sucho i w piekarniku w 120°C, po czym stawiam do góry nogami i zostawiam do wystudzenia). Jeśli nie, gotuj go kolejne 5-10 minut i powtórz próbę gęstości. Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu (pasteryzowane słoiki) lub w lodówce.

 

 

 

Moje rady:

  1. Im gęstszy dżem, tym bardziej pryska, dlatego bardzo uważaj.
  2. Cukru możesz dać mniej lub zastąpić go zamiennikiem cukru typu erytrol lub ksylitol. Osobiście nie mam doświadczenia z nimi, wiem jednak, że są też używane do robienia dżemów.
  3. Lepiej zrób od razu z podwójnej ilości, bo dżem z cukinii z borówkami znika szybko 😉

 

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Urszula

    Dzień dobry czy poleci mi pani przepis na kapucino

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.