Słodko-kwaśne poduszeczki w sam raz na raz. Ciasteczka twarogowe z porzeczką powstały z potrzeby wykorzystania zalegającego w lodówce twarogu i wyszły naprawdę super, choć za mało słodkie. Jednak to nie problem, bo możesz dodać więcej cukru do ciasta lub posypać nim ciasto przed pieczeniem. Przepisów na ciasteczka twarogowe w sieci jest dość sporo i mocno się od siebie różnią. Z braku większej ilości masła, improwizowałam. Jestem więc ciekawa efektu ciasteczek z taką samą ilością masła co twarogu i mąki, jak to zrobiłam Klaudia z Ja Zwykła Matkaa. Co do owoców – zamiast porzeczki możesz dodać maliny lub marmoladę. Myślę, że dobrze się też sprawdzi dżem z cukinii z borówkami i jabłkami.

 

ciasteczka twarogowe kotki

 

Co tu robią te urocze kociaki? Wpadły ostatnio w moje ręce razem z silikonowymi formami na babeczki od Radosnej Kuchni. Te ozdobne widelczyki do przekąsek Koty świetnie sprawdziły się także do podania słodkiego co nieco. Zuzia była nimi zachwycona. I nie może się doczekać królewskich babeczek, które jej obiecałam 😀

 

Składniki na ciasteczka twarogowe z porzeczką:

  • 250 g twarogu półtłustego (nie mielony)
  • 95-100 g masła zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej dowolnej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej dowolnej)
  • szczypta soli
  •  2-3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • ok 200 g czerwonej porzeczki (po umyciu i usunięciu gałązek) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru pudru

 

Przygotowanie:

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do miski lub na stolnicę razem z twarogiem, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i mąkami. Szybko zagnieć ciasto, tylko po połączenia składników. Możesz też zrobić to w malakserze. Przykryj ciasto szczelnie folią spożywczą i schłódź w lodówce 1-2 h lub całą noc.
  2. Połowę ciasta rozwałkuj na sporej ilości mąki pszennej lub orkiszowej. Nadaj mu kształt prostokąta. Porzeczkę wymieszaj z mąką i cukrem pudrem. Na środku prostokąta rozłóż łyżką wzdłuż porzeczkę. Zwiń delikatnie jak roladę. Dociśnij. Pokrój nożem, tworząc poduszeczki ok 3-4 cm szerokości.
  3. Możesz ciasteczka jeszcze schłodzić przed pieczeniem. Możesz też posmarować ciasteczka rozbełtanym białkiem i posyp cukrem.
  4. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez 12-15 minut do brązowego koloru.
  5. Wystudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

ciasteczka twarogowe z cukrem pudrem

 

Przepis zawiera lokowanie produktu Radosnej Kuchni.

logo radosna kuchnia

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!