Ten wykwintny deser chodził za mną od… dwóch lat 🙂 Ostatni raz zrobiłam go chyba nawet dawniej, nie pamiętam już. W nowej odsłonie śmietankowy mus z czarnej porzeczki wyszedł jeszcze lepiej niż ostatnio. Kwaskowaty, puszysty, mocno owocowy… W połączeniu z gorzką czekoladą – idealny. Jeśli nie jesteś fanem czarnej porzeczki, możesz ją zastąpić czerwoną. Albo malinami…
Polecam sprawdzić poziom słodkości na każdym możliwym etapie. Mi tym razem wyszło za mało słodkie – dałam jedynie 2 łyżeczki cukru pudru… W swoim starym przepisie, na którym bazowałam (kiedyś był nawet na blogu, teraz ustępuje miejsca nowej wersji), miałam zapisaną inną ilość cukru. Tym razem się pomyliłam i zamiast łyżek, dałam łyżeczki. To ma spore znaczenie przy kwaśnej czarnej porzeczce. 😉
Mus z czarnej porzeczki śmiało możesz użyć do tortu, warto jednak dodać żelatyny (1-2 łyżeczki dosypanej do galaretki), aby krem miał bardziej stabilną strukturę.

 

Porcji: 4-5
Czas przygotowania: 15-20 minut + studzenie i chłodzenie

Składniki na mus z czarnej porzeczki:

  • 330 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) (tj. 1 kubeczek tej z Biedronki)
  • 1,5 szklanki (300 g) porzeczek czarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych + świeże do dekoracji
  • min. 2 łyżeczki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania)
  • 1 op. galaretki dowolnej czerwonej lub krystalicznej
  • 1 szklanka soku jabłkowego, ewentualnie wody
  • starta czekolada gorzka lub mleczna i pokruszone herbatniki do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na dużym ogniu. Dodaj wodę/sok i mieszaj co chwilkę przez kilka minut – aż się zacznie gotować. Gotuj 1-2 minutki, często mieszając.
  2. Zdejmij z ognia – część owoców powinna zostać w całości. Po chwili wsyp proszek na galaretkę i dokładnie wymieszaj, aż do jej równomiernego rozpuszczenia. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Od czasu do czasu możesz zamieszać. Wstaw do lodówki na jakieś pół godziny.
  3. Mikserem ubij śmietankę 30% na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Wlej ok 2/3 zimnej galaretkę z porzeczkami i wymieszaj łyżką, aż powstanie jednolita różowa masa.
  4. Dużą łyżką nakładaj krem do pucharków na przemian z resztą galaretki. Najlepiej, by górę zwieńczyć galaretką (mus lubi obsychać). Wstaw na minimum pół godziny do lodówki. Można podać też od razu, ale dopiero po stężeniu i schłodzeniu mus z czarnej porzeczki ma właściwą konsystencję.
  5. Tuż przed podaniem udekoruj startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami, świeżą porzeczką i listkami mięty. Smacznego!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!