W tym roku postanowiłam uczcić swoje urodziny takim tortem, który będzie wyjątkowy w smaku. No i po kilku innych pomysłach padło na czekoladowe ciasto z kremem maślanym z białą czekoladą, do tego truskawki, czyli tort czekoladowy z truskawkami i białą czekoladą. W końcu czekolada i truskawki to moja miłość 😉 Wyszło mega pysznie, nie zamulająco, a do tego pięknie, choć prosto.

Mój tort czekoladowy z truskawkami miał jednak małą przygodę i o mało co nic by z niego nie wyszło. Mianowicie – góra się już paliła, a w środku surowe ciasto. A że mi pękło w czasie pieczenia tak dość nietypowo wzdłuż brzegu, łopatką zdjęłam górę i piekłam dalej osobno. Najbardziej zdziwiłam się, że mimo kilkukrotnego otwierania piekarnika ciasto nie opadło, nie ma ani grama zakalca. Dlatego masz pewność, że zawsze Ci się uda. 😉 U mnie jest duży problem z piekarnikiem. Stąd nieraz to, co inni pieką w 200°C, ja piekę w 180 lub mniej, a i tak się zbyt szybko przypala. Pamiętaj więc, by temperaturę, a więc i czas, zawsze ustalić pod swój piekarnik, wedłgu włąsnego doświadczenia.

To, co zdjęłam, nie nadawało się już do tortu, trochę zjedliśmy tak o, bez niczego, spalone do kosza. Jednak ocalone ciasto, niższe niż zaplanowałam, nie dało się już przekroić na trzy blaty. A chciałam dodać kisiel truskawkowy do drugiej warstwy. Także, jeśli z poniższych proporcji wyjdzie Ci ładne ciacho i piekarnik nie zrobi psikusa, możesz przekroić na 3 blaty i albo dać też kremu, ale wtedy cieńsze warstwy wszędzie, żeby starczyło, albo zrobić gęsty domowy kisiel truskawkowy. Większej ilości kremu nie polecam, byłoby zbyt ciężko dla żołądka, lepiej przełamać smaki lekkim kwaskowatym kisielem.

A jeśli lubisz zwykłą czekoladę, możesz krem zmienić na ciemny, dodając gorzką lub mleczną czekoladę zamiast białej. Lub pół na pół. Będzie równie pysznie. Do tego krem śmiało możesz podawać dzieciom, gdyż jest to prosty krem maślany bez jajek.

 

Porcji: ok 10-12 (tortownica 22 cm)
Czas przygotowania: ok 1,5 h + schładzanie

 

Składniki:

ciasto czekoladowe

  • 200 g czekolady gorzkiej (min 50-60% kakao)
  • 120 g masła
  • 6 jajek
  • 3-4 łyżki kakao ciemnego
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g mąki pszennej
  • 140 g mąki pszennej lub żytniej pełnoziarnistej
  • 100 ml mleka lub soku pomarańczowego

krem maślany z białą czekoladą (krem maślany bez jajek)

  • 300 g masła w temp. pokojowej
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, może być też więcej)

poza tym

  • ok 500 g truskawek do dekoracji
  • 1/3 szklanki wody mineralnej i 2 łyżki soku z cytryny do nasączenia

 

Przygotowanie tort czekoladowy z truskawkami:

Ciasto czekoladowe

  1. Masło z cukrem i sokiem lub mlekiem zagotuj w garnuszku, często mieszając, by cukier się rozpuścił. Dodaj połamaną gorzką czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj do powstania jednolitej masy czekoladowej. Odstaw na kilkanaście minut, aby przestygła trochę.
  2. Jajka roztrzep trzepaczką z miodem do spienienia. Mąkę, proszek i kakao przesiej do osobnej miski.  Przestudzoną masę czekoladową wlewaj do jajek, cały czas mieszając, do połączenia. Wsyp suche składniki i połącz.
  3. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 170°C przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gdyby zaczęło się przypalać, spróbuj przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry. Upieczone ciasto czekoladowe wyjmij i zostaw do wystudzenia. Możesz je upiec dzień wcześniej.

Krem maślany z białą czekoladą oraz składanie tortu

  1. Gdy ciasto będzie już zimne, białą czekoladę połam na kawałki i wrzuć do garnka. W kąpieli wodnej (garnek do garnka z wrzątkiem – więcej informacji znajdziesz w tym poradniku, jak rozpuszczać czekoladę) rozpuść czekoladę i odstaw do przestudzenia. Ma mieć temperaturę max 30°C, najlepiej pokojową, czyli podobną do tej, którą ma ubijane masło, ale wciąż musi być lejąca. Cieplejsza czekolada może rozpuścić masło.
  2. W tym czasie miękkie masło ubij mikserem na puch (co najmniej kilka minut), aż będzie białe i puszyste, trochę zwiększy swoją objętość. Wsyp przesiany cukier puder i zmiksuj najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając do maksimum, aby cukier dobrze połączył się z masłem. Przerwij miksowanie, zgarnij wszystko ze ścianek miski i jeszcze chwilę miksuj.
  3. Do masła wlej strużką rozpuszczoną białą czekoladę, cały czas miksując. Do połączenia. Krem maślany z białą czekoladą gotowy.
  4. Ciasto czekoladowe przekrój na 2-3 blaty. Każdy blat nasącz lekko wodą z cytryną.
  5. Przełóż ciasto czekoladowe kremem maślanym. Zostaw część kremu na górę i boki ciasta, jednak tutaj zostawiam Ci pole do popisu. Rozłóż krem według upodobania.
  6. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj. Udekoruj nimi wierzch ciasta z kremem. Wstaw do lodówki, na minimum 2 godziny lub dłużej. Wyjmij na kilkanaście minut przed krojeniem, tort czekoladowy z truskawkami jest wtedy najlepszy. Smacznego!

 

A tak prezentuje się w środku:

krem maślany z białą czekoladą

 

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!