You are currently viewing Śmietankowe lody truskawkowe (bez jajek, bez maszynki)

Śmietankowe lody truskawkowe (bez jajek, bez maszynki)

()

Przy okazji przepisu na shake truskawkowy wspominałam Ci o moich kolejnych lodach truskawkowych i oto są. Pyszne, słodko-kwaśne, kremowe śmietankowe lody truskawkowe, które dzieci uwielbiają. Przepis prosty, możesz zaprosić swoje dzieci do pomocy – będą zachwycone. Tylko pamiętaj, że ilość gotowych lodów może być wtedy mniejsza! 😉

 

Przepis dziś w dwóch propozycjach podania. Pierwsza to gałki, ale trzeba bardzo wyczuć moment mrożenia, by mimo mieszania nie zamarzły na kość. Wtedy ratunkiem jest zostawienie ich na jakiś czas w temperaturze pokojowej, aż da się nabrać gałkę. Tylko trzeba zużyć wtedy całe (także na shake’a). Możesz jednak zrobić je też jako lody na patyku i przechowywać w zamrażalniku jakiś czas. Gwarantuję, że zbyt długo się tam nie uchowają. 😉

 

Ilość lodów: ok 700-800 ml / 6-8 porcji na patyku
Czas przygotowania: 10 minut + mrożenie

Składniki na śmietankowe lody truskawkowe:

  • 200 g truskawek (możesz dać ich nawet trochę więcej) + kilka sztuk /umytych, odszypułkowanych
  • 150 ml śmietanki 30%, schłodzonej
  • 50 ml mleka lub śmietanki 30%
  • 1-3 łyżek domowego cukru waniliowego lub zwykły

Przygotowanie:

  1. Mleko lub śmietankę zagotuj z cukrem, odstaw na kilka minut.
  2. 200 g truskawek wrzuć do malaksera lub w misce zmiksuj blenderem na gładkie puree. Resztę owoców pokrój drobno. Wymieszaj z puree, po czym połącz z mlekiem/śmietanką.
  3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec wlej powoli mleko z truskawkami, miksując na mniejszych obrotach, tylko do połączenia.
  4. Przelej masę do niskiego, szerokiego pojemnika. Zamknij pokrywką i włóż do lodówki.
  5. Co 20-30 minut przemieszaj, aby zachowały puszystość. Lub częściej.
  6. Tu przygotowanie rozdziela się na dwie drogi: jeśli chcesz nabierać lody gałkownicą lub łyżką, mieszaj dopóki będzie to możliwe, ze 4-5 razy. Schładzaj jeszcze jakieś 1-2 godzin, ale najlepiej wcześniej sprawdzić stan lodów i pilnować je, by nie zamarzły na kość i pozostały puszyste.
  7. Jeśli lubisz śmietankowe lody truskawkowe jeść na patyku, po 3-4 mieszaniach, rozdziel masę łyżką do foremek na lody. Zamknij i włóż do zamrażalnika. Są gotowe za jakieś 1-2 godziny (nie sprawdzałam czasu tym razem). Dzieci będą zachwycone 🙂

 
♥♥♥

Jakie są Twoje ulubione lody?

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.