Robiłam shake tylko 4 razy w życiu, ale co jeden to lepszy. Na zdjęciu najnowszy i najlepszy shake truskawkowy, który powstał z domowych lodów śmietankowych i domowych lodów śmietankowo-truskawkowych, których jeszcze nie publikowałam. Jednak, aby zrobić shake truskawkowy wystarczą też lody śmietankowe i truskawki.

Shake z lekko odmrożonych lodów smakuje najlepiej, najłatwiej też go zmiksować. Szczególnie w blenderze kielichowym – ja dodałam mleka, aby było łatwiej, gdyż ten blender potrzebuje płynu, by zacząć miksować.

Możesz zrobić shake nie tylko z truskawkami. Z samych lodów i mleka będziesz mieć shake waniliowo-śmietankowy. Próbowałam robić z arbuzem i bananem. Z samym bananem mi smakowało, ale z dodatkiem arbuza już nie szczególnie. Jednak może Tobie zasmakuje taka kombinacja? Smacznego!

Porcji: 3-4
Czas przygotowania: 5 minut

 

 

Składniki na 3 porcje:

  • 600 ml domowych lodów waniliowo-śmietankowych (ok 2/3 porcji z tego przepisu)
  • 1 szklanka świeżych truskawek
  • 2/3 – 1 szklanki zimnego mleka

 

Przygotowanie:

  1. Lody wyjmij najlepiej z pół godziny wcześniej i zostaw w temperaturze pokojowej. Łatwiej je będzie zmiksować, a shake będzie miał przyjemniejsza konsystencję.
  2. Truskawki umyj i obierz z szypułek.
  3. Wrzuć lody i truskawki do malaksera lub wysokiego naczynia, zalej mlekiem i blenderem zmiksuj na gładko.
  4. Przelej do wysokich szklanek. Możesz udekorować świeżymi truskawkami. Od razu podawaj.
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!