Pyszne, zdrowe i wciągające. Chrupiące z zewnątrz, bardzo miękkie i delikatne w środku, o wyrazistym smaku. To nie falafele z surowej ciecierzycy (jeszcze przede mną), ale ich krewniacy z ugotowanej cieciorki. Bardzo je polubiłam i będę wracać, bo kotlety z ciecierzycy gotowanej to pożywny posiłek zastępujący mięso. A że jestem mięsolubna, nie łatwo mi zastąpić czymś mięso. Kotletom z ciecierzycy się udało. Ciecierzyca zawiera bowiem dużo wartościowego białka, witaminy takie jak C, B6 czy kwas foliowy oraz minerały. Więcej o wartościach i właściwościach zdrowotnych ciecierzycy przeczytasz w poradniku.

Jest jeszcze jeden plus kotletów z ciecierzycy – jeśli Twoje dziecko lubi kotlety, jest duża szansa, że i te pokocha. U mnie Zuzi nieszczególnie zasmakowało (choć zmieniała zdanie kilka razy, więc już nie wiem), za to Emilka zjadała ze smakiem.

Jakoś tak nie ciągnie mnie do hummusu, więc nigdy nie miałam pomysłu na ugotowaną cieciorkę. Robiąc te kotlety, wykorzystałam resztę ugotowanej, ale zamrożonej ciecierzycy. Jak ją przygotować przeczytasz tutaj. Warto całe opakowanie ugotować i zamrozić, żeby potem na szybko móc przygotować wiele fajnych potraw bezmięsnych, jak chociażby dzisiejsze kotlety z ciecierzycy.

Jeśli chcesz uzyskać danie bezglutenowe, zamień bułkę tartą na mąkę z ciecierzycy lub drobno zmieloną kaszkę kukurydzianą do panierowania.

Ilość kotletów: kilkanaście (nie zdążyłam przeliczyć 😉
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki na kotlety z ciecierzycy gotowanej:

  • ok 250-260 g ugotowanej ciecierzycy (lub konserwowej z puszki)
  • 80-100 g startego żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • po 1/3 łyżeczki majeranku, pieprzu mielonego czarnego i pieprzu ziołowego
  • po 1/2 łyżeczki soli ziołowej i papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • bułka tarta do panierowania lub drobno zmielona kaszka kukurydziana
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Zimną odsączoną ciecierzycę wrzuć do misy malaksera lub do miski. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj lub pokrój na mniejsze części. Dodaj do ciecierzycy razem z przyprawami i jajkiem. Zmiksuj malakserem lub blenderem do jednolitej masy.
  2. Dodaj ser  żółty i ręcznie wymieszaj. Ręcznie uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj w bułce tartej (lub w mące z ciecierzycy) i lekko spłaszcz.
  3. Smaż na dużej ilości oleju na złoto-brązowo z obu stron. Wyłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Od razu podawaj. Choć na zimno też są smaczne. Świetne w akompaniamencie młodych ziemniaczków z masełkiem i koperkiem bądź kaszy i dobrego sosu, np. serowy ze szczypiorkiem.

 

 

Tu na drugi dzień, gdy podałam je obok kotletów mielonych z cukinią. Przepis już czeka na blogu.

 

♥♥♥

Jakie dania najczęściej przygotowujesz z ciecierzycy?

 

 

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!