Szparagi wciąż są w sklepach, więc zachęcam do ich spróbowania. Osobiście znam tylko smak zielonych, białe wciąż przede mną. I lubię zielone za to, że nie trzeba ich obierać. Są delikatne w smaku i świetnie kontrastują z mocniejszymi, np. z wędzonym boczkiem. Stąd dzisiejsza propozycja na zielone szparagi zapiekane z boczkiem. Kompozycja przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Kilka minut roboty, reszta robi się sama. Szparagi z boczkiem możesz też zrobić na grillu, grillując je po 4-6 minut z każdej strony (nie trzeba wcześniej gotować – zresztą – myślę, że i tutaj możesz z obgotowania zrezygnować).

 

Porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
 

 

Składniki:

  • 1/2 pęczka (ok 250 g) zielonych szparagów
  • 4-8 plastrów wędzonego boczku surowego
  • pieprz czarny
  • ewentualnie sok z cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Usuń zdrewniałą końcówkę w szparagach, ułamując ją. Szparagi dokładnie oczyść i umyj. Obgotuj ok 2-3 minuty w niesolonej wodzie i opłucz zimną wodą.
  2. Dwa szparagi owiń 1-2 plastrami boczku wędzonego i posyp świeżo mielonym pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia na papierze.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C ok 15 minut, aż boczek porządnie się zrumieni. Od razu podawaj.

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!