Ciasto drożdżowe jest bardziej wymagające niż ucierane, ale warte każdej chwili i włożonej pracy. W połączeniu z kwaśnym rabarbarem i słodką chrupiącą kruszonką tworzy bowiem idealną całość. Polecam Ci więc pyszny i wcale nie taki trudny drożdżowy placek z rabarbarem i żytnią kruszonką – w sam raz na ten rabarbarowy sezon, który jest krótki, więc warto go dobrze wykorzystać. Jest dość puszyste i delikatne, a kruszonka bardzo krucha, dość słodka, a przy tym zdrowsza od tradycyjnej dzięki mące pełnoziarnistej i płatkom.

Przepis na ciasto drożdżowe sprawdziłam już 2 razy, ale po raz pierwszy w połączeniu z żytnią mąką pełnoziarnistą. Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla, autorstwa Pawła Małeckiego, właśnie na placek z rabarbarem i truskawkami. Używałam tego ciasta do placka z twarogiem i jabłkiem, więc mogę Ci szczerze polecić. Jedyny mankament ciasta drożdżowego jest taki, że dość szybko czerstwieje i tak naprawdę najsmaczniejsze jest zaraz po wystudzeniu i dzień po tym.

 

Czas przygotowania: całkowity ponad 2 godziny
Wielkość blaszki: 32 cm x 23 cm

 

Składniki:

Placek z rabarbarem

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub pszennej)
  • 16 g drożdży świeżych
  • 75 ml ciepłego mleka
  • 40 domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła, roztopionego
  • 270-300 g rabarbaru

Żytnia kruszonka

  • 100 g masła
  • 60 g cukru (lub mniej)
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 65 g płatków 5 zbóż lub owsianych górskich

 

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąki na ciasto. Zrób zagłębienie i wlej ciepłe mleko. Pokrusz do niego drożdże i zasyp połową cukru. Wymieszaj delikatnie tak, by mąka przy brzegach miski pozostała sucha. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia rozczynu.
  2. Dodaj roztopione masło, jajko, sól i resztę cukru. Ręcznie lub robotem z hakiem do ugniatania zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk i miski (kilka do kilkunastu minut). Gotowe oprósz mąką, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów(!) do wyrośnięcia (ciasto podwoi swoją objętość) – zależnie od temperatury otoczenia trwa to od 1 do 2, zwykle 1,5 h.
  3. Gdy ciasto będzie już prawie wyrośnięte, umyj rabarbar, utnij nieładne końcówki i resztki liści. Grube łodygi rabarbaru możesz obrać, cieńsze nie trzeba. Pokój na nieduże kawałki.
  4. Składniki na kruszonkę zagnieć szybko ręcznie, do połączenia w kruchą masę.
  5. Wyrośnięte ciasto połącz z rodzynkami i rozwałkuj na wymiary blaszki. Najlepiej wałkować na papierze, aby łatwiej było przenieść je do formy. Na wierzchu rozsyp rabarbar, lekko dociśnij. Pokrusz na nim kruszonkę. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 17-18 minut w 180°C. Po wystudzeniu oprócz cukrem pudrem (nie jest konieczne, bo ciasto jest przyzwoicie słodkie).

 

♥♥♥

Jakie ciasta z rabarbarem robisz i/lub zjadasz najchętniej?

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!