To nie jest zwykła sól. To sól pełna smaku i możliwości. Każdy jej składnik wzbogaca danie o inny zapach i smak. Pasuje do mięs, warzyw, ryb, sałatek, ziemniaków pieczonych… Gdzie tylko chcesz, wymień zwykłą sól na sól ziołową.

Prosty przepis ze składników, które znajdziesz w swojej kuchni nawet, jeśli rzadko gotujesz. Domowa sól ziołowa czy smakowa to świetna alternatywa dla kupnej soli ziołowej.

Tańsza. Z kilograma soli i kilku opakowań przypraw i ziół przygotujesz zapas chyba na cały rok, co najmniej o połowę mniejszym kosztem.

Ale i zdrowsza – masz pewność, co w niej jest, sama raczej nie dosypiesz wzmacniaczy smaku czy barwników. Szczególnie ten pierwszy króluje w gotowej soli ziołowej. Kiedyś ją kupowałam, potem odkryłam, jak łatwo zrobić ją samej w domu. I już nie kupuję.

A zapas soli ziołowej mam zawsze w kuchni. I zawsze smakuje i pachnie inaczej, bo sypię wszystkiego na oko. Dlatego nie podaję Ci konkretnych ilości. Pamiętaj tylko o tym, że to soli ma być najwięcej – połowa lub 2/3 całości.

W ten sam sposób możesz zrobić sól smakową. Np. z samą papryką, czosnkiem czy tymiankiem. Jeszcze nie testowałam, ale widziałam np. sól czosnkową w sklepach. Dlaczego więc nie zrobić jej samodzielnie? 🙂

 

Składniki:

  • sól jodowana spożywcza lub morska drobnoziarnista (będzie zdrowiej)
  • pieprz czarny lub kolorowy mielony
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka mielona
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk suszony (opcjonalnie)
  • majeranek (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Do słoiczka na przyprawy wsyp wszystkie składniki.
  2. Zamknij słoik i energicznie wstrząśnij, aż wszystko się ładnie wymiesza. Gotowe! A im dłużej postoi, tym lepiej przegryzą się smaki…

 

Sama wciąż odkładam zrobienie soli ziołowej czy soli smakowej z soli morskiej, jednak Ciebie gorąco zachęcam.

Po pierwsze włącz do diety sól morską zamiast warzonej, czyli spożywczej, bo ma mikro- i makroelementy, których próżno szukać w zwykłej soli.

Po drugie sól ziołowa czy sól smakowa na jej bazie będzie więc zdrowsza. Jeśli masz młynek do soli, możesz użyć gruboziarnistej soli morskiej. Ja mam taką i używam jej do gotowania czy pieczenia.

 

 

Sprawdź przepisy, w których możesz wykorzystać domową sól ziołową:

Domowe masło czosnkowe

Kapusta włoska duszona z marchewką, masłem i koperkiem

Karnawałowa przekąska – domowe prażynki z papieru ryżowego

Dip jogurtowy czosnkowo-koperkowy

 

 

♥♥♥

Czy Ty, Droga Czytelniczko, używałaś już sól ziołową? Robisz ją sama czy kupujesz?

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!