Dzieci je pokochają! Zuzia bardzo mi pomagała w przygotowaniu placków i sama zjadła naprawdę sporo. To najlepsza rekomendacja dla mamy. Kolor placuszków jest nieziemski, prawda? Placki buraczane czy placuszki buraczane to dobry sposób na buraki pozostałe po gotowaniu barszczu, o ile gotujesz je w czystej wodzie. Ja pod koniec gotowania dodałam nieco kwasku cytrynowego (można octu lub soku z cytryny), aby odzyskały kolor. Po wyciągnięciu buraków dodałam domowego rosołu. I wyszedł barszcz idealny, jak dotąd najlepszy (na święta mi nie wyszło…). Tylko co z burakami? Można zetrzeć na dodatek do obiadu. A można zrobić pyszne placki na kolację lub śniadanie. Polecam!

Ilość porcji: ok 24 placki
Czas przygotowania: 5 minut plus smażenie

Składniki:

  • 3 średnie ugotowane buraki, ostudzone
  • 1/2 – 1 dojrzały banan
  • ok 100 g jogurtu naturalnego
  • ok 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • ewentualnie kilka łyżek mleka

 

Przygotowanie:

  1. Buraki i banana zmiksuj blenderem lub w malakserze. Dodaj resztę mokrych składników i zmiksuj. Wsyp mąkę, wymieszaj.
  2. Smaż bez tłuszczu po 1 łyżce ciasta na placek po 1-2 minutki z każdej strony. Podawaj na ciepło lub za zimno z miodem, dżemem, świeżymi owocami lub ich smaczną kompilacją.

placuszki buraczane

♥♥♥

Jak spodobał Ci się przepis? Jeśli go wypróbujesz, daj znać, jak smakowało. 🙂

Jestem ciekawa, co ciekawego zrobiłaś dotąd z buraka poza barszczem lub ćwikłą?

 

 

Polecam Ci inne przepisy na placki:

Placuszki z twarogiem

Pełnoziarniste pancakes

Jaglano-serowe placuszki z truskawkami

Placuszki orzechowe z musem jabłkowym

 

Szukasz inspiracji na Wielkanocne śniadanie i ciasta? Pobierz ebook Najpyszniejsza Wielkanoc, stworzony z udziałem 3 blogerek, w którym znajdziesz 4 przepisy na nową odsłonę wielkanocnego jajka i na pyszne babki, mazurka i sernik. Dowiesz się też, jak zrobić idealny spód pod mazurek i to bez jajek!

Przepis zgłoszony do akcji kulinarnej:


Mam smaka na buraka 2018

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!