Delikatna, bardzo wilgotna, błyskawiczna do zrobienia, mega czekoladowa… Idealna babka czekoladowa bez cukru na majonezie! W składzie jest majonez Kielecki zamiast roztopionego masła lub oleju, które dawałam dotąd do takich szybkich wypieków. Dlaczego tym razem majonez? W ogóle jak to babka na majonezie? Kiedyś myślałam, że to żart. Ale jaki majonez? Wcale go nie czuć! Dziś wiem, że majonez i wypieki świetnie się łączą. Wiem, co mówię, bo zapachu majonezu bardzo nie lubię. Ktokolwiek spróbuje tej pięknej babki w te święta, dopóki się nie dowie, nawet nie wpadnie na myśl, że jest na majonezie.

Kultowa marka, Majonez Kielecki, jest najbardziej znanym produktem WSP „Społem”. Produkuje się go już od 1959 roku! I od początku aż po dziś dzień jest to majonez jak domowy: naturalny, bez konserwantów, zagęszczaczy czy przeciwutleniaczy. Ma doskonały smak, kremową konsystencję i intensywny aromat. Na podstawie receptury Kieleckiego została opracowana Polska Norma majonezu. Najwyższej jakości składniki sprawiają, że Majonez Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem polskich i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Kielecki otrzymał już wiele nagród i wyróżnień. Obecnie jest to drugi najchętniej kupowany w Polsce majonez. Jego skład jest bowiem bardzo prosty: olej rzepakowy, żółtko jaja, musztarda i przyprawy. Zero chemii. I to mnie przekonuje. Nie żebym kupowała wyłącznie zdrowe produkty, ale jak tylko się da, robię to.

Wielkość formy: 25 cm średnicy
Czas przygotowania: 5 minut mieszania + 40 minut pieczenia

 

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu (lub więcej) – może być też inne płynne słodzidło
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao (25 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego (przeciętnej wielkości opakowanie)
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek Majonezu Kielecki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna) (ok 125 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej) (ok 85 g) – sprawdzałam jeszcze z większą ilością mąki i wtedy wychodzi mniej mokre, dlatego jeśli wolisz konsystencję zbliżoną do babki piaskowej, dodaj 1 i 1/3 szklanki mąki)
  • garść grubo posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa:

  • 100 czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

  1. Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  2. Banana rozgnieć widelcem. Wbij jajka, dodaj mleko, jogurt, majonez i miód. Wymieszaj trzepaczką dokładnie. Moje ciasto nie było zbyt słodkie, w sumie może nawet za słabo. Dlatego śmiało możesz podwoić ilość miodu, a jeśli lubisz mocno słodkie ciasto nawet potroić. Choć w połączeniu z czekoladą, mogłoby być już za dużo. Jak kto lubi ?
  3. Do osobnej miski przesiej suche składniki. Wsyp do mokrych i połącz. Wsyp czekoladę, przemieszaj i przelej do formy.
  4. Piecz w 160-170°C przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach wysyp ciasto z formy i wystudź. Polej polewą i poczekaj, aż stwardnieje. Choć całość najlepsza, gdy babka już wystudzona, ale polewa jeszcze miękka.
  5. Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej i od razu nakładaj na babkę. Możesz po chwili posypać startą białą czekoladą.

Przepis zawiera lokowanie produktu Majonez Kielecki. 

Wpis powstał we współpracy z producentem Majonezu Kieleckiego.

 

 

Po więcej wielkanocnych inspiracji kulinarnych odsyłam Cię do mojego darmowego e-booka. Pospiesz się, bo zostało już tylko trzy dni do świąt!

W e-booku znajdziesz 4 przepisy na śniadanie Wielkanocne w nowej odsłonie oraz 4 przepisy na słodkie wypieki oraz rady, jak upiec perfekcyjne ciasto do mazurków i jak stworzyć szybką dekorację nie tylko na święta, ale ogólnie na wiosnę.

Polecam!

♥♥♥

Robiłaś już ciasta z majonezem? Jak Ci smakowały?

Zachęcam Cię do przetestowania mojego przepisu i koniecznie dodaj zdjęcie w social media gotowego wypieku czy innego dania. Oznacz mnie, żebym mogłam zajrzeć 🙂 @kesycodziennosci na FB i @kesycodziennosci.pl na Instagramie 🙂

 

 

To mój ostatni wpis przed świętami, wyjątkowo w czwartek, by nie zabrakło Ci słodkich inspiracji na świąteczny stół. Usłyszymy się prawdopodobnie w środę po świętach, choć jeszcze nie jestem pewna, czy nie przedłużę wolnego 😉

Życzę Ci, aby ta Wielkanoc była pachnąca babkami, mazurkami, jajkiem, żurkiem, uśmiechem i miłością,
aby nie zabrakło słońca ani za oknem, ani na twarzach, ani na talerzu,
aby był to czas refleksji nad życiem, czas zjednoczenia z Bogiem i rodziną,
czas na to, co w życiu najważniejsze.

Wesołego Alleluja!

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!