Przepis przygotowany na ostatnią chwilę, bo zaplanowane mini pączki serowe szlag trafił… Tym, co oczekiwali na fanpage, dziękuję za cierpliwość 🙂 Mam nadzieję, że zaglądałaś już na dotychczasowe propozycje. Jeśli nie, sprawdź przepisy na churros, racuchy, prażynkipaluszki. Jest dziś w czym wybierać 🙂 Na szczęście przepisy pani Doroty z Moje Wypieki już nieraz się sprawdziły, więc chętnie skorzystałam i teraz, tworząc coś pysznego na dzisiejszy Tłusty Czwartek. Mając na względzie Emilkę, przygotowałam mini oponki (gniazdka), czyli pączki hiszpańskie (zwane też wiedeńskimi), w wersji pieczonej i smażonej. A mini tylko dlatego, że nie miałam odpowiedniej wielkości tylki do wyciskania ciasta. Przepis pochodzi z mojewypieki.pl.

 

Nie podaję czasu przygotowania ani ilości porcji. Jeśli robisz takie małe oponki jak ja, wyjdzie ich grubo ponad 30 (nie liczyłam moich). Czas zaś rozkłada się na kilka etapów, więc choć wydaje się wszystko długie i pracochłonne, to w rzeczywistości takie nie jest, bo to robota na raty. O ile ma się mocne worki cukiernicze i duże tylki. Z dużą tylką zrobisz nie mini, a tradycyjnej wielkości oponki. Ja miałam tylkę o średnicy gwiazdki 9 mm. I zużyłam 3 rękawy, każdy pękł w trakcie wyciskania ciasta, stąd pomysł na mini ptysie (na ostatnim zdjęciu). Dziś nadzieję je budyniem lub kremem budyniowym.

 

 

Składniki: 

  • 250 ml wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z solą i masłem. Wsyp przesianą mąkę i ucieraj drewnianą łyżką do powstania jednolitej gładkiej, gęstej masy, będzie odchodzić od brzegów. Odstaw od całkowitego wystudzenia (1-2 godziny).
  2. Zmiksuj masę z jajkami (wbijaj po 1-2 jajkach, najpierw miksuj na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększaj, aby nie pryskało), aż do połączenia. Ciasto jest gęste, kleiste i ciężkie.
  3. Przełóż ciasto parzone do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia (lekko posmarowany olejem) wyciskaj gniazdka. Jeśli zamierzasz pączki usmażyć, powycinaj kwadraty z papieru. Wrzucaj do nagrzanego oleju papierem do góry, po chwili ściągnij go. Mini oponki smaż ok 1-2 minuty z każdej strony, duże – 4-5 minut.
  4. Aby upiec, nagrzej piekarnik do 190-200°C i piecz ok 15 minut mini oponki, ptysie ok 20-25 minut do złotobrązowego koloru.
  5. Po wystudzeniu gniazdek, polej je lukrem lub posyp obficie cukrem pudrem, jak ja. Po jakimś czasie miękną, ale wciąż są przepyszne i delikatne.

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!