Długo planowałam ten wpis, ale równie długo szukałam przepisu na swój idealny rosół. Wciąż nie zawsze mi wyjdzie, jeśli się spieszę i nie przyłożę wagi do tego, ile czego daję. A przy dzieciach to bywa różnie. Ale wiem już, co sprawia, że rosół ma ten wyjątkowy smak. Przede wszystkim ilość i jakość składników. No i serce 🙂 Niżej spisałam kilka rad, które sama stosuję. I proporcje na idealny rosół bez względu na rodzaj mięsa. Jednak właśnie od tego, jakiego mięsa użyjesz, będzie zależeć smak zupy.

A tak na marginesie, czy rosół to dla Ciebie zupa? Kiedyś na jakimś forum wyczytałam, że rosół to nie zupa. 🙂 Jak dla mnie to najlepsza zupa na świecie. Po prostu uwielbiam.

Poza tym, nie wiem, czy pamiętasz, ale rosół jest świetnym lekarstwem! Podobno niejednego postawił na nogi. Ja wierzę w jego dobroczynne właściwości, w końcu zawiera w sobie czosnek, cebulę, warzywa… A pochylanie się nad talerzem gorącego rosołu jak nic zastępuje krótką inhalację!

Składniki na rosół z kurczaka:

  • 1 kurczak bez filetów (min 1 kg)
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • pół selera lub 1 mniejszy
  • 1 por (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka-kilkanaście ziarenek pieprzu (ja zwykle używam kolorowy, mieszankę)
  • szczypta majeranku (opcjonalnie)
  • 1-1,5 łyżeczki soli morskiej
  • gałązka lubczyku świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego
  • natka selera (opcjonalnie)
  • natka pietruszki posiekana do podania plus gałązki bez listków do gotowania

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj pod ciepłą (nie gorącą!) wodą, możesz przepołowić. Włóż do garnka i zalej zimną wodą – poziom wody jakieś 3 centymetry powyżej mięsa. Wstaw na średni ogień i przykryj garnek pokrywką.
  2. Tuż przed zagotowaniem ściągnij sitkiem szumowiny. Nie zawsze tak robię, ale nie jestem pewna, co lepsze. Opinie są różne.
  3. Gdy woda się zagotuje, przyprawy: ziele i pieprz rozdrobnij w moździerzu. Razem z listkami laurowymi i majerankiem dodaj do wody.
  4. Po jakiejś godzinie od zagotowania dodaj obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki marchewkę, seler, pietruszkę korzeń i por (jego akurat zostawiam w całości, ale bez tych zielonych końcówek). Cebulę i czosnek też obierz. Czosnek przekrój na 2-3 części i dodaj do rosołu. Cebulę opal do czarnego nad palnikiem gazowym, a jeśli nie masz, przekrój na pół i przypiecz na suchej patelni. Dorzuć do garnka. Gotuj całość ok 1,5 godziny.
  5. Na pół godziny przed końcem dodaj natki lubczyku, pietruszki i selera oraz sól.

reklama planera I obiad z głowy!

Moje rady:

  1. Zamiast kurczaka możesz użyć porcji z indyka, z kaczki czy dodatkowe kawałki kurczaka. Ja bardzo często tak robię. Porcja z indyka składa się z szyi i skrzydła. Dobrze dorzucić jeszcze coś wołowego, jeśli lubisz. Jednak wówczas trzeba gotować o godzinę dłużej. Rosół mieszany, z różnego mięsa, jest zdecydowanie bogatszy w smaku i bardzo wartościowy.
  2. Ważne, by mięsa było dużo w stosunku do ilości wody. Rosół, w którym pływa jedna ćwiartka na kilka litrów niestety nie ma smaku. Można dodawać porcję rosołową z kurczaka, jednak jako dodatek do mięsa, z samej porcji jest to bardzo uboga wersja rosołu – mało mięsa, więc słaby rosół.
  3. Rosół gotuję na najmniejszym ogniu, jaki się da. Najlepiej, aby tylko pyrkał, a nie mocno buzował. Mam z tym u siebie problem, bo nawet na najmniejszym ogniu rosół wciąż dość mocno się gotuje. No a mocy kuchenki nie przeskoczę.
  4. Nie ściągaj skóry z mięsa przed gotowaniem, chyba że tylko część, bo rosół potrzebuje tłuszczu. Jeśli jednak wyjdzie za tłusty, po schłodzeniu w lodówce, na górze powinna utworzyć się pokrywa z tłuszczu. Łatwo ją wtedy usunąć łyżką.
  5. Umycie mięsa w ciepłej wodzie da Ci większą pewność klarownego rosołu. Dopiero, gdy tak zaczęłam robić, udało mi się uzyskać idealny klarowny rosół, a nie mętny.
  6. Nie mieszaj rosołu w trakcie gotowania – zaczęłam się tego trzymać i łatwiej mi uzyskać klarowność.
  7. Opalona cebula nadaje rosołowi lepszy smak i kolor. Jednak można z niej zrezygnować. Z czosnku też, wiem że niektórzy go nie dają.
  8. Dla ładnego żółtego koloru możesz dodać 1-2 szczypty kurkumy (lub więcej, ale wpływa też na smak).
  9. Pieprzu i soli możesz dać więcej, zależy to od Twoich preferencji. Ja robię dość delikatny rosół.
  10. Rosół można gotować pod przykryciem lub bez pokrywki. Różne opinie są w temacie.
  11. Co z mięsem i warzywami z rosołu? Możesz zrobić np. pasztet! Najszybszy będzie bez dodawania dodatkowego mięsa. Blendujesz czyste mięso bez skóry i kości oraz warzywa (odrzuć te, których nie chcesz dodawać), wymieszaj z jajkami, odrobiną bułki tartej, solą, pieprzem, ewentualnie papryką słodką lub czosnkiem niedźwiedzim. I upiecz.

Pojawiają się głosy, że rosół z kurczaka to nie rosół. Cóż, myślę, że każdy ma prawo do własnego zdania, jednak rosół drobiowy jest wartościowym, ale wciąż lżejszym rosołem.

idealny rosół drobipwy

A jaki Ty masz przepis na rosół?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!