Nagły pomysł, szybkie wykonanie i pyszny dodatek do kawy gotowy. Czasem spontaniczne decyzje wychodzą naprawdę na dobre. Pełnoziarniste babeczki z gruszką i białą czekoladą są bardzo proste do zrobienia, więc możesz je zrobić zawsze, gdy zjawią się niezapowiedziani goście (bo i ciepłe są pyszne) lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Można je zrobić razem z dziećmi. No i nie potrzebujesz miksera, więc nawet nocą czy podczas drzemki dziecka można działać. Właśnie z tego ostatniego powodu skłaniam się ostatnio ku ciastom bez miksera. I przyznam szczerze, że takie wychodzą lepiej i trudniej coś zepsuć 🙂

Emilka rzadko rozpieszcza mnie swoją drzemką w dzień dłuższą niż kwadrans ostatnimi czasy i to beze mnie u jej boku, więc szczerze jej dziękuję, że tej soboty było tak fajnie. Gdyby nie to, nie byłoby babeczek.

Zamiast gruszek możesz dać inne owoce, nap. jabłko, truskawki. Jest jedno ale: dodając kwaśne owoce, daj więcej cukru lub innego słodzidła. Ja dałam mało cukru, bo nie lubię mocno słodkich wypieków, ale to już pewnie wiesz. Poza tym gruszka jest też bardzo słodka. Cukier możesz zastąpić miodem lub innym słodzidłem, który zwykle używasz. Jeśli chodzi o ilość mleka i jogurtu, dawałam raczej na oko.

Porcje: 12 sztuk
Czas przygotowania: do 10 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut

babeczki z gruszką

Składniki: 

  • 2 średnie gruszki
  • 3 jajka
  • ok 130-150 g jogurtu naturalnego
  • ok 50-60 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki (lub więcej) domowego cukru waniliowego
  • garść białej czekolady w płatkach/drażetkach lub kilka kostek grubo posiekanych
  • 100 g czekolady białej na polewę plus np. ulubiona posypka i czekoladowe drażetki typu M&M’s.

 

Przygotowanie:

  1. Suche składniki wsyp do jednej większej miski i wymieszaj. W drugiej trzepaczką wymieszaj ze sobą jajka, mleko, jogurt i olej. Wlej do suchych i dokładnie wymieszaj.
  2. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i ogonki, pokój w kostkę. Dodaj do ciasta razem z kawałkami czekolady. Wymieszaj porządnie.
  3. Rozdziel ciasto do 12 papilotek. Ja użyłam papierowych, jednak nie polecam, bo ciasto bardzo przywiera. Dobrze się tu sprawdzą silikonowe, ale można też nalać do formy na muffiny wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160-180°C. Piecz ok 21-22 minuty na złoto-brązowy kolor lub do tzw suchego patyczka.
  5. Wystudź i polej białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Po chwili posyp, czym lubisz.

babeczki z gruszka i białą czekolada

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!