Witaj w nowym 2018 roku! Mam nadzieję, że zaczęłaś go z przytupem, z uśmiechem lub przynajmniej zdrowa? U mnie u dzieci choroba goni chorobę… Ale urlop od blogowania się skończył i wracam do pisania mimo przeciwności. Zaczynam pysznym przepisem, więc obiad na dziś już masz zaplanowany. 🙂

Kotlet de volaille lub devolay (czyt. dewolaj) to potrawa bardzo znana, lubiana, ale przyrządzana na wiele sposobów. Tradycyjnie kotlety devolay przygotowuje się z rozbitej piersi kurczaka nadzianej masłem, czosnkiem i przyprawami, zwija niczym roladę i panieruje w jajku i bułce tartej. Można je usmażyć na głębokim tłuszczu lub obsmażyć na oleju z masłem i dopiec w piekarniku. Do środka możesz też dodać ser żółty, szynkę, pieczarki – co kto lubi i co się zmieści. Ważne, by całość dobrze doprawić i… nie przeciągnąć mięsa. Ma być soczyste w środku i w raz z dodatkami rozpływać się w ustach.

Moje pierwsze w życiu idealne devolaye takie właśnie były. Robiłam już wcześniej w różny sposób, ale te były zdecydowanie najlepsze. Zapraszam Cię po mój przepis – do zrobienia w kilkanaście minut! W czasie pieczenia mięsa zdążysz zrobić surówkę z marchewki i jabłka, która fajnie skomponuje się z kotletem devolay i ziemniaczkami lub ryżem (tradycyjny ryż biały też zdąży się ugotować w tym czasie).

Równie pyszne, choć smażone tylko na patelni (i większe) zrobił kiedyś mój mąż, były rewelacyjne… Pamiętam kochanie. :*

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15-20 minut

 

Składniki:

  • 4 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania lub drobno pokruszone płatki kukurydziane (u mnie mix tego i tego)
  • sól, pieprz mielony
  • olej i 1 łyżka masła do smażenia

nadzienie:

  • 150 g masła w temp. pokojowej (miękkie)
  • ok 20 g (1 plaster) sera żółtego drobno pokrojonego lub startego na tarce
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki domowej soli ziołowej
  • pieprz czarny lub kolorowy świeżo mielony
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (lub koperku) (świeża lub mrożona, nie polecam suszonej natki)

 

Przygotowanie devolay:

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Cienko (ale bez przesady) rozbij. Delikatnie posól i posyp pieprzem z każdej strony. Jajko rozbełtaj w głębokim talerzu. Włącz piekarnik.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do masła. Wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia.
  3. Na środku rozbitego fileta nałóż 1/4 nadzienia (możesz też rozsmarować na mięsie, ale nie po same brzegi). Zwiń w roladę. Najciaśniej jak się da, aby masło nie uciekało lub jak najmniej uciekało podczas smażenia i pieczenia.
  4. Obtocz devolay w jajku, a potem w bułce tartej. Od razu (aby panierka nie zwilgotniała) obsmaż na dużym ogniu do mocnego zrumienienia z każdej strony (łącznie ok 4-5 minut na patelni). Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej mięso częścią tłuszczu z patelni i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C przez 11-12 minut. Podawaj od razu. Smacznego!

devolay

♥ ♥ ♥

Masz swój patent na devolay czy może jeszcze nie robiłaś? Napisz mi w komentarzu, będzie mi miło 🙂

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!