Lubisz makowce? Dla mnie to obowiązkowy punkt w menu bożonarodzeniowym, obok sernika oczywiście. Moje zeszłoroczne dzieło to był makowiec z prawdziwego zdarzenia! Dużo dobrego dla każdego – dużo maku, mnóstwo bakalii, czekolada i bez zbędnego kruchego ciasta 🙂 Do tego ciasto było wilgotne, pachnące i długo utrzymujące świeżość. Ostatnie kawałki zniknęły jakiś tydzień po upieczeniu. Bazowałam na przepisie na makowiec czekoladowy Pani Doroty z mojewypieki.com, którą nieraz już podglądałam, szczególnie w kwestii świątecznych wypieków. Robiłam jej makowiec dwa razy, ale dopiero ten wyszedł idealnie, gdy stworzyłam makowiec jako tort gwiazda. Miał być w kształcie gwiazdy, ale ostatecznie gwiazda jest tylko w formie dekoracji. Dodatki możesz zmieniać wedle upodobania.

makowiec tort gwiazda

Składniki
na tortownicę o średnicy 26 cm:

  • 1-2 paczki herbatników maślanych (u mnie pół na pół pełnoziarniste i zwykłe duże Bonitki)
  • marmolada wieloowocowa
  • cukrowe ozdoby do dekoracji
  • drobno siekane orzechy do dekoracji

makowiec czekoladowy:

  • 600 g maku mielonego
  • mleko/woda do zalania maku ponad pół litra
  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 120 masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g startej czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 5 łyżek domowego cukru waniliowego
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 60 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich grubo pokrojonych lub suszonej śliwki
  • 60 g drobno pokrojonych suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 łyżek drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej

polewa czekoladowa:

  • 150 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4 – 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki naturalnego ciemnego kakao

 

Przygotowanie:

  1. Mak zalej wrzącym mlekiem/wodą do pokrycia. Odstaw do ostudzenia i odlej na sitku wyłożonym szmatką. Odciśnij w szmatce z nadmiaru mleka. Przesyp do miseczki.
  2. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrami, aż stanie się jasne i puszyste. Dodawaj po 1 żółtku, miksując dalej, do połączenia. Do masy dodaj zmielony mak, bakalie, miód, czekoladę, mąkę i orzechy. Zmiksuj tylko do połączenia.
  3. Spód tortownicy wyłóż 1/3 herbatników, niektóre połam, aby dopasować. Resztę herbatników połącz w pary, smarując jeden marmoladą i przykrywając drugim.
  4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do ciasta. Połowę ciasta wlej na herbatniki, wyrównaj. Ułóż herbatniki z marmoladą. Wylej na górę resztę masy i wyrównaj.
  5. Piecz w ok 170°C przez co najmniej 60-70 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy. Zostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

 

Zdradzę Ci coś, bo wiesz… nie zapisałam sobie czasu pieczenia. Wiem, że to była dobra godzina. Ciasto wychodzi dość wysokie, więc potrzebuje sporo czasu, by dojść w środku. Mój piekarnik za to wszystko ustawicznie przypala z góry i z tyłu, ratowałam się folią aluminiową, ale… dałam ją na początku, na surowe ciasto. Nigdy tego nie rób! Masz gwarantowane, że rosnące ciasto się do niej przyklei. Usunęłam folię w czasie pieczenia, a pod nią było wciąż surowe ciasto. Ale nie nic nie opadło. I tak się jeszcze spiekło… Obserwuj ciasto pod koniec czasu, jaki podałam, i zdaj się też na doświadczenia ze swoim piekarnikiem. Każdy jest inny.

 

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  1. Masło podgrzej z przesianym cukrem pudrem (w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubym dnem), aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Dodaj masło i czekoladę. Podgrzewaj dalej i mieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  3. Wsyp przesiane kakao i wymieszaj do połączenia, uważaj, by nie zostały żadne grudki. Zdejmij garnek z kąpieli wodnej.
  4. Lekko przestudzoną polewą udekoruj wystudzony makowiec. Od razu nałóż cukrowe dekoracje, aby dobrze się trzymały polewy.

♥♥♥

Ja w tym roku trochę wrócę do przepisów z poprzednich lat, tworząc z nich lepszą wersję. 🙂 A jakie ciasta Ty robisz co roku na święta? Zawsze to samo czy eksperymentujesz? 

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!