You are currently viewing Mus z pieczonej dyni, jabłek i gruszek

Mus z pieczonej dyni, jabłek i gruszek

()

Mus z pieczonej dyni, jabłek i gruszek jest bardzo delikatny, naturalnie słodki i po prostu pyszny. Sama dzieciom wyjadałam. Świetnie się sprawdzi jako deser dla niemowlaka lub jako dodatek dla starszego dziecka. Krojenie dyni można powierzyć mężowi, ja tym razem tak zrobiłam. Troszkę jest zabawy w obieraniu upieczonych owoców, oddzielaniu ich od skórki i od gniazd nasiennych. Jednak warto.

Na zdjęciu połówka dyni piżmowej, którą jednak wykorzystywałam do czegoś innego. Śmiało jednak można nią zastąpić tradycyjną dynię. Wszystkie dynie, które dotąd miałam, były podobnej słodkości, ale trochę różniły się smakiem i przede wszystkim konsystencją po upieczeniu. Dynia hokkaido była zwarta i podobna do ziemniaka. Reszta włóknista i mokra. Ale dynia piżmowa najmniej.

 

Czas przygotowania: ok 1,5-2 h

Liczba porcji: powyżej 4 (jakiś 1 kg musu mi wyszło)

 

 

 

Składniki:

  • 1 dynia tradycyjna (u mnie ok 2,5 kg)
  • gruszki (ja miałam 3 gruszki Rocha)
  • jabłka (ja dałam 5-6)

 

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj i osusz. Przekrój na pół. Wydrąż łyżką pestki z włochatym miąższem. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce dokładnie umyj. Również ułóż na papierze. Ja owoce i kilka kawałków dyni ułożyłam na kratce z papierem, bo całość nie zmieści się na jednej blaszce.
  2. Wstaw do piekarnika nagranego do 200°C i piecz 35 minut owoce, a dynię od 40 do 60 minut (dynia hokkaido piecze się krócej, ok 25-35 minut). Zależnie od grubości i wielkości kawałków. Aby sprawdzić, czy coś się upiekło, wbij patyczek do szaszłyków w najgrubszą część – powinno wchodzić jak w miękkie masło. Wystudź.
  3. Owoce obierz ze skórki, wytnij miąższ dookoła gniazd nasiennych. Upieczony miąższ dyni oddziel łyżką od skórki. Skórka większość dyń nie nadaje się do jedzenia, wyjątkiem jest dynia hokkaido (co do innych nie jestem pewna). Wszystko razem dokładnie zmiksuj do pożądanej konsystencji.
  4. Jeśli chcesz mus przechowywać dłużej, wyparz słoiki we wrzątku lub na sucho w piekarniku (kilkanaście minut w 120°C) – razem z zakrętkami. Wyjmij i lekko ostudź. Napełnij musem i zakręć. Wstaw do piekarnika lub do wody i pasteryzuj jakieś 20 minut (w wodzie lub piekarniku w 120°C).
  5. Podawaj do kaszki, jogurtu lub jako samodzielną przekąskę. Owoców śmiało możesz dać dużo więcej, oczywiście smak się zmieni, a i będzie tego więcej.

 

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Madziakowo blog

    jaka to odmiana dyni ?

    1. Anna Wojtyna

      Do musu użyłam dyni tradycyjnej, tylko takiej z jaśniejszymi pasmami. A na zdjęciu do dekoracji dynia piżmowa. 🙂

  2. Jaki fajny przepis na deser:) Mam teraz dużo dyni zamrożonej i zbieram takie ciekawe pomysły na jej wykorzystanie:)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.