Świąteczne ciasteczka z otrębami i marmoladą

Zauważyłaś, że do świąt został raptem miesiąc? Pora na świąteczne przepisy. 🙂 Zbyt wiele ich nie będzie, bo ze starych zdjęć niewiele udało mi się uzyskać, choć przepisów sprawdzonych już trochę mam. I tak to pierwszy raz, jak udaje mi się coś na święta opublikować przed świętami. A najlepsze w tym wszystkim to, że te świąteczne ciasteczka z otrębami i marmoladą powstały… w Sylwestra. 🙂 Zajadaliśmy się nimi w Nowy Rok. Były obłędnie pyszne, kruche, ale bez przesady, w sam raz słodkie, a do tego sycące: marmolady nie żałowałam, a całe ciastka do małych nie należą.

 

ciasteczka z otrębami i marmoladą

Skrzat zjadł większość ciastek i udaje, że to nie on. 😉

 

Składniki:

  • 230 g masła (lub margaryny) zimnego
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki otrębów dowolnych (u mnie pół na pół owsiane i orkiszowe)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można mniej lub więcej)
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub wanilinowego
  • dodatkowo marmolada owocowa

 

Przygotowanie: 

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieć ręcznie lub w malakserze. Podziel na pół, uformuj kule i każdą owiń folią spożywczą. Lekko je spłaszcz i schowaj do zamrażalnika na 1 godzinę (lub do lodówki na 2 godziny).
  2. Jedną część ciasta rozwałkuj na grubość ok 2-3 mm i szklanką wykrój krążki ok 8-10 cm. Ułóż na blaszce w małych odstępach (bardzo lekko urosną). Posmaruj 1 łyżeczką marmolady
  3. Resztę ciasta również rozwałkuj i wytnij krążki. W nich mniejszymi wykrawaczami do ciastek o dowolnym kształcie wytnij małe ciasteczka.
  4. Krążkami z wzorem przykryj ciasto z marmoladą, lekko dociśnij. Piecz 12-15 minut w 170°C do zrumienienia. Wystudź na kratce. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

ciasteczka z otrębami

Moje rady:

  1. Z wyciętych fragmentów możesz upiec zwykłe ciasteczka (4-5 minut) lub zagnieść z powrotem i zacząć od początku.
  2. Ciasteczka z otrębami można zrobić nawet na kilka dni przed Bożym Narodzeniem i przechowywać w puszce. Nie trzeba dawać do lodówki, aczkolwiek dłużej w niej wytrzymają. Część mąki śmiało możesz zamienić na pełnoziarnistą. Robiłam i takie zeszłego roku, więc polecam.
  3. Ja ciasteczka robiłam na dwa sposoby. Najpierw część pełnych krążków podpiekłam ok 6 minut, potem posmarowałam marmoladą i upiekłam w całości. Ale w efekcie marmolady było za dużo, bo trudniej się ją rozsmarowywało (ciepłe ciasto kruche jest bardzo delikatne i łatwo je połamać, a marmolada była twarda). I spody były mocniej spieczone. Widać to na kilku ciasteczka na zdjęciach. Resztę zrobiłam już więc bez zabawy w podpiekanie. Wyszło szybciej i sprawniej, a ciasteczka upiekły się idealnie.

 

♥♥♥

 

Zdradzisz mi, jakie Ty lubisz i/lub robisz ciasteczka w czasie Bożego Narodzenia?

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka.
Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja.

Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo.
Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś.
Miłego dnia!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!
  • jakie cudne ciasteczka! zrobię z synem, z pewnością mu się spodobają

  • Moje ulubione kruche ciasteczka, ale odrzucam marmoladę 😉

  • Małgorzata Nowak

    Wyglądają naprawdę pysznie! 🙂 gdyby tak się dało ominąć produkcję i przejść do zajadania się…mniam! 🙂

    • Robota jest prosta, fajna zabawa. 🙂 Ale zajadanie jeszcze lepsze 😉

  • Maluch w domu

    Chętnie wypróbuję 🙂

  • Nie mogę uwierzyć, że zaczyna się ostatni miesiąc! – GRUDZIEŃ już jutro aaaaa 😉 U nas rok temu sprawdziły się ciastka z gwiazdką i na te święta na pewno też je upieczemy, bo ciekawie wyglądają 😉 Te Twoje też są cudne 🙂

    • No właśnie, to już ten czas. Sama nie wiem, kiedy to minęło. Niedługo zabiorę się za pieczenie z córeczką 🙂 A masz przepis na te ciastka z gwiazdką? Chętnie zobaczę 🙂

  • Wyglądają pysznie 😉

  • Wyglądają bardzo smacznie 😉 Ja tez w tym roku będę robić kruche ciasteczka z przyprawą do piernika, za to moja Mama, każdego roku siada i robi prawdziwe pierniczki 🙂

    • Dziękuję. Ja akurat nie lubię pierników takich tych twardych, mocno korzennych 🙂 Ewentualnie te miękkie nadziewane 🙂

  • to już ten czas! Grudzień za pasem!

  • Uwielbiam kruche ciasteczka! Takich jeszcze nie próbowałam, chyba czas to nadrobić!

  • Aniu przepięknie ci wyszły. Aż mi się chce biec do kuchni i piec 😉

  • Paulina Stachyra

    Uwielbiam ciasteczka z otrębami 😉 To takie must have u mnie w domu, Wypróbuję Twój przepis na pewno 🙂

    • Miło mi 🙂 Najlepsze w nich jest to, że nawet nie czuć, że zawierają otręby. Można je przemycić 🙂

  • Julia Szawan

    Wyglądają cudownie! Akurat w ten weekend postanowiłam sobie, ze upieke świąteczne ciasteczka, wiec cieszę się ze znalazłam już przepis 🙂

    • Ja też się cieszę 🙂 choć jeśli mają być na święta, może lepiej bez marmolady, nie sądzę, by wytrzymały tyle czasu w tej wersji 🙂

  • Chyba skuszę się na przetestowanie przepisu na te ciacha. 😉

  • Bardzo lubię takie przepisy. Chętnie wypróbuję.