Świąteczne ciasteczka z otrębami i marmoladą

Zauważyłaś, że do świąt został raptem miesiąc? Pora na świąteczne przepisy. 🙂 Zbyt wiele ich nie będzie, bo ze starych zdjęć niewiele udało mi się uzyskać, choć przepisów sprawdzonych już trochę mam. I tak to pierwszy raz, jak udaje mi się coś na święta opublikować przed świętami. A najlepsze w tym wszystkim to, że te świąteczne ciasteczka z otrębami i marmoladą powstały… w Sylwestra. 🙂 Zajadaliśmy się nimi w Nowy Rok. Były obłędnie pyszne, kruche, ale bez przesady, w sam raz słodkie, a do tego sycące: marmolady nie żałowałam, a całe ciastka do małych nie należą.

 

ciasteczka z otrębami i marmoladą

Skrzat zjadł większość ciastek i udaje, że to nie on. 😉

 

Składniki:

  • 230 g masła (lub margaryny) zimnego
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki otrębów dowolnych (u mnie pół na pół owsiane i orkiszowe)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można mniej lub więcej)
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub wanilinowego
  • dodatkowo marmolada owocowa

 

Przygotowanie: 

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieć ręcznie lub w malakserze. Podziel na pół, uformuj kule i każdą owiń folią spożywczą. Lekko je spłaszcz i schowaj do zamrażalnika na 1 godzinę (lub do lodówki na 2 godziny).
  2. Jedną część ciasta rozwałkuj na grubość ok 2-3 mm i szklanką wykrój krążki ok 8-10 cm. Ułóż na blaszce w małych odstępach (bardzo lekko urosną). Posmaruj 1 łyżeczką marmolady
  3. Resztę ciasta również rozwałkuj i wytnij krążki. W nich mniejszymi wykrawaczami do ciastek o dowolnym kształcie wytnij małe ciasteczka.
  4. Krążkami z wzorem przykryj ciasto z marmoladą, lekko dociśnij. Piecz 12-15 minut w 170°C do zrumienienia. Wystudź na kratce. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

ciasteczka z otrębami

Moje rady:

  1. Z wyciętych fragmentów możesz upiec zwykłe ciasteczka (4-5 minut) lub zagnieść z powrotem i zacząć od początku.
  2. Ciasteczka z otrębami można zrobić nawet na kilka dni przed Bożym Narodzeniem i przechowywać w puszce. Nie trzeba dawać do lodówki, aczkolwiek dłużej w niej wytrzymają. Część mąki śmiało możesz zamienić na pełnoziarnistą. Robiłam i takie zeszłego roku, więc polecam.
  3. Ja ciasteczka robiłam na dwa sposoby. Najpierw część pełnych krążków podpiekłam ok 6 minut, potem posmarowałam marmoladą i upiekłam w całości. Ale w efekcie marmolady było za dużo, bo trudniej się ją rozsmarowywało (ciepłe ciasto kruche jest bardzo delikatne i łatwo je połamać, a marmolada była twarda). I spody były mocniej spieczone. Widać to na kilku ciasteczka na zdjęciach. Resztę zrobiłam już więc bez zabawy w podpiekanie. Wyszło szybciej i sprawniej, a ciasteczka upiekły się idealnie.

♥♥♥

 

Zdradzisz mi, jakie Ty lubisz i/lub robisz ciasteczka w czasie Bożego Narodzenia?

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!