Tarta z gruszkami i kardamonem

Zebrało mi się trochę gruszek, które choć lubię, ciągle zapominałam jeść, a ogólnie u nas to obecnie jabłka i banany wiodą prym. Miałam na gruszki kilka pomysłów, ale nagle pomyślałam o cieście i bach, pyszna tarta z gruszkami gotowa. Bardzo prosta do zrobienia. Samo przygotowanie i pieczenie zamyka się w 1 godzinie (plus schładzanie). Ja jednak robiłam na raty, jak to zwykle u mnie bywa. Jadłam tartę i na ciepło, krótko po upieczeniu, i schłodzoną – dzień później, prosto z lodówki. I bardziej smakowała mi zimna wersja. Aczkolwiek dla mnie ciasto wyszło za słodkie, cóż, dojrzała gruszka jest sama w sobie bardzo słodka. Możesz zmniejszyć ilość cukru w cieście, jeśli tak jak ja, nie przepadasz za mocno słodkimi wypiekami.

tarta z gruszkami i kardamonem

 

Składniki:

(u mnie tortownica 23-24 cm średnicy)

  • 750 g gruszek Rocha (małe i słodkie)
  • nieco soku z cytryny do skropienia
  • 50 g płatków owsianych górskich

Ciasto kruche:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru pudru z wanilią i kardamonem
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub domowego cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnej margaryny/masła
  • 50 g zimnej masła

Pianka mleczna:

  • 2 białka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru z kardamonem
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • nieco soku z cytryny i szczypta soli

 

Przygotowanie:

 

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć do połączenia. Możesz też użyć malaksera, będzie szybciej, a ciasto mniej się nagrzeje. Uformuj kulę, spłaszcz trochę i owiń folią spożywczą. Schładzaj ok 2 h w lodówce lub do 1 godziny w zamrażalniku.
  2. Gruszki umyj dokładnie, gdyż pójdą do ciasta ze skórką. Usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Wymieszaj w misce z płatkami owsianymi.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz naczynie na tartę, możesz je lekko natłuścić. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Wyłóż nim formę, tworząc nieco wyższe brzegi. Ponakłuwaj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową oraz ewentualnie obciąż np. fasolą. Piecz 10 minut.
  4. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Na cieście ułóż ok 2/3 gruszki promieniście razem z płatkami.
  5. Białka (ciepłe lub zimne) ubij na sztywno z solą. Dodaj mleko i resztę składników, miksuj jeszcze chwilę. Rozlej na gruszkach, na górze rozłóż resztę owoców i posyp płatkami, które zostały w misce.
  6. Piecz ok 30 minut. Wystudź i podawaj schłodzone, najlepsze!

 

 

Moje rady:

  1. Jeśli mimo zabezpieczenia brzegi ciasta przypiekły się, możesz je ściąć przed ułożeniem gruszek na cieście.
  2. Jeśli nie przepadasz za bardzo słodkimi tartami, zamień część gruszek na kwaskowate jabłka lub zmniejsz o max połowę ilość cukru w cieście kruchym.
Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!
  • No po prosu wygląda cudnie 😉 uwielbiam tarty!

    • Dziękuję. 😃 Ja dopiero kilka robiłam i się do niech przekonuję 😃

  • Wygląda rewelacyjnie. Bardzo lubię takiego typu ciasta, na pewno kiedyś go wypróbuję