You are currently viewing Szybki sos bolognese z pełnoziarnistym tagliatelle od Lubella

Szybki sos bolognese z pełnoziarnistym tagliatelle od Lubella

()

Czy wiesz o tym, że dziś 25 października wypada Światowy Dzień Makaronu? Dzięki konkursowi zorganizowanemu przez Lubellę w tym roku nie przegapiłam tego święta. Osobiście bardzo lubię dobry makaron, zarówno tradycyjnie biały, jak i pełnoziarnisty, który zaczęłam kupować jakieś dwa lata temu. Jest bardziej sycący i zdrowszy. Dziś na obiad przygotuję inną wersję makaronu (wczoraj też był makaron, ha), ale ostatnio podałam szybki sos bolognese z pełnoziarnistym tagliatelle od Lubella z suszonymi pomidorami i mięsem wieprzowo-wołowym. Proste do zrobienia, a efekt super smaczny. Jak zrobić szybki sos bolognese? Czytaj dalej. Makarony mają to do siebie, że jest ich mnóstwo i zwykle można je ugotować w naprawdę krótkim czasie, a jako mama bardzo to cenię. Na dodatek moja Zuzia uwielbia makaron, szczególnie cienkie spaghetti. A sposobów podania jest całe mnóstwo. Z sosem mięsnym, bezmięsnym lub wegetariańskim, z masełkiem i warzywami, w formie zapiekanki, smażony… Co kto lubi. Podobno rodzajów makaronu jest ok 600, ale dań nieskończenie wiele! Smacznego!

Ilość porcji: 3-4

Czas przygotowania: do 30 minut

szybki sos bolognese z tagliatelle

Składniki:

  • 400 g mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie 50% na 50%)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150 ml mleka
  • 100 – 150 ml wody
  • ok 50-60 g (kilka sztuk) suszonych pomidorów bez konserwantów (u mnie takie nie z oleju)
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • bazylia, oregano, pieprz mielony
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • po 70-80 g suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle Lubella na porcję

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno pokrój i zacznij smażyć w garnku lub głębokiej patelni. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, choć możesz też drobniej, jeśli nie lubisz czuć jego kawałków. Pomidory pokrój w kosteczkę. Gdy cebulka zacznie się szklić, wrzuć czosnek i pomidory. Smaż ok 1 minutki, często mieszając.
  2. Dodaj mięso mielone, posyp pieprzem i smaż, mieszając. Gdy mięso zacznie się przysmażać, rumienić, wlej mleko. Jeśli wcześniej zacznie się przypalać lub mocno przywierać, od razu wlej mleko. Przemieszaj i duś bez przykrycia kilka chwil.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i wodę, dopraw solą, wymieszaj i zmniejsz ogień na bardzo mały. Duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez kilkanaście minut, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dopraw ziołami.
  4. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron i odcedź. Możesz część sosu wymieszać z makaronem, a resztę rozdzielić na porcje. Możesz też cały sos rozdzielić na górę porcji makaronu, wedle uznania. Posyp ulubionym startym żółtym serem i wcinaj. Smacznego!

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu

♦♦♦

A jaki jest Twój ulubiony makaron i z czym go serwujesz?

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Samanta

    Ale pysznie! Uwielbiam takie dania 🙂

  2. Monika Zawiślak - GreenEye

    Jak ja dawno nie jadłam sosu bolognese! Narobiłaś mi smaku 😉

  3. Super dzieciaczki

    MOja córa by się tym zajadała 🙂

  4. Holly Lu

    Takie szybkie dania to ja lubię?

  5. Stacja Książka

    Uwielbiam, często robię sos bolognese, ale jadam ze spaghetti. Muszę wypróbować też i z takim makaronem.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.