Jak wygląda moje codzienne śniadanie? Zwykle jem kanapki, bo tak szybko i prosto, tak też nauczyłam się w domu i lubię takie śniadania. Jednak często mam ich dość. Od czasu do czasu dam się porwać i zrobię omleta lub placuszki z twarogiem. Żałuję, że częściej nie kombinuję, ale przyzwyczajenie robi swoje… Placuszki z twarogiem to smaczna odmiana! I do tego wcale nie trudniejsza od zrobienia kanapek. Ba, z podanej ilości składników spokojnie naje się rodzina z dwójką małych dzieci, bo są sycące. No, chyba że ktoś jest żarłok, to może być różnie 😉 Emilka jeszcze ich nie jadła, oczywiście. Ale wszystko przed nią. Dzieci uwielbiają placki! Szczególnie te słodkie…

 

Składniki na 3-4 porcje:

  • 200 g twarogu półtłustego (niemielonego)
  • 3 średnie jajka lub 2 duże
  • 1 szklanka mąki pszennej (może być pełnoziarnista lub pół na pół)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże op. cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki cukru (możesz zastąpić miodem lub innym słodzidłem)
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek (niekonieczne)
  • świeże owoce, miód lub ulubiony syrop

 

Przygotowanie:

 

  1. Twaróg, jajka i cukry zmiksuj na najwyższych obrotach ok 1 minuty, aż się połączą, a grudki będą już małe.
  2. Wlej mleko, przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia. Dodaj żurawinę i wymieszaj.
  3. Smaż bez tłuszczu lub tylko z niewielkim jego dodatkiem przed pierwszą partią porcje ciasta (1-2 łyżki) do mocnego zrumienia z obu stron. Od razu podawaj z ulubionymi owocami i syropem lub miodem. Na zimno też są świetne. Smacznego!

 

♦♦♦

 

Mamo, a jakie jest na co dzień śniadanie Twoje lub Twojego dziecka? Robisz jakieś ciekawe placki? Pochwal się w komentarzu. 🙂 

Podziel się moim przepisem, aby inne mamy mogły go poznać.

 

I pamiętaj, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie można o nim zapominać!

 

 

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!