Placki dyniowo-ziemniaczane

We wrześniu po raz pierwszy kupiłam dynię i wreszcie zaczęłam testować i wymyślać różne przepisy z tym warzywem w roli głównej. Efekt? Pokochałam ją! Pyszna, zdrowa i naprawdę prosta w przygotowaniu. Na dodatek można z niej tyle wyczarować, że głowa mała… Na przykład delikatne i super smaczne placki dyniowo-ziemniaczane z pieczonej dyni. Taka odsłona placków moim domownikom przypadła do gustu, sama też będę do nich wracać bardzo chętnie. Bo są szybkie i proste w wykonaniu. No może poza tarciem ziemniaków, to jest najmniej lubiana przeze mnie czynność… 😉

 

Tylko przekrojenie dyni to ciężka sprawa. Im większa, tym gorzej, ale ostry nóż i zawzięcie Ani dały radę. Ogarnęłam już dwie dynie hokkaido, dynia zwyczajna mniejszego kalibru (na zdjęciu) jeszcze czeka na swoją kolej. Smak dyni hokkaido, japońskiej kuzynki dużo mniejszej od tradycyjnej dyni, to podobno smak pieczonych jadalnych kasztanów. Co prawda, nie jadłam ich nigdy, więc trudno mi to ocenić, ale smakuje wyjątkowo dobrze sama w sobie. Jest mączysta jak ziemniak, a w przeciwieństwie do innych odmian jej skórka jest jadalna i szybko się gotuje/piecze. O rodzajach dyni planuję w przyszłości więcej napisać, dziś jednak nie wiem o nich za wiele. Ale planuję to zmienić.

Składniki na rodzinną porcję:

 

  • ok 650 g ziemniaków (3 duże)
  • 300-330 g puree z pieczonej dyni (u mnie ze skórką i nie była zbyt dokładnie rozdrobniona, jedynie rozciśnięta na tarce)
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij ręką i odlej (lub na sitku) część wody z ziemniaków.
  2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż na oleju na złotobrązowy kolor z obu stron, aż będą chrupiące z zewnątrz i bez surowych ziemniaków w środku. Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj np. z dipem czosnkowym.

 

Jak upiec dynię? 

 

Dynię umyj i przekrój na 4 części. Usuń pestki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C ok 25-30 minut – dynia hokkaido, ok 60 minut – inne dynie, zależnie od wielkości kawałków. Nieco wcześniej można sprawdzić widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, czy jest już upieczona. Dynia jest gotowa, gdy widelec wchodzi w miąższ jak w miękkie masło.

 

Jak przygotować puree z dyni?

 

Blenderem zmiksuj dynię na gładko. W przypadku dyni hokkaido, nie musisz obierać skórki. Niektóre dynie moga być wodniste, więc purre też będzie mieć za dużo wody. Wtedy trzeba odcisnąć z jej nadmiaru, jeśli zamierzasz użyć puree do ciasta lub do placków.

 

♦♦♦

A czy Ty lubisz dynię czy jeszcze nie próbowałaś jej?

A może masz swoje pomysły i sprawdzone przepisy na dynię?

Podziel się moim wpisem z innymi i napisz, jakie najsmaczniejsze danie z dynią udało Ci się przyrządzić. 🙂

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!