Placki dyniowo-ziemniaczane

We wrześniu po raz pierwszy kupiłam dynię i wreszcie zaczęłam testować i wymyślać różne przepisy z tym warzywem w roli głównej. Efekt? Pokochałam ją! Pyszna, zdrowa i naprawdę prosta w przygotowaniu. Na dodatek można z niej tyle wyczarować, że głowa mała… Na przykład delikatne i super smaczne placki dyniowo-ziemniaczane z pieczonej dyni. Taka odsłona placków moim domownikom przypadła do gustu, sama też będę do nich wracać bardzo chętnie. Bo są szybkie i proste w wykonaniu. No może poza tarciem ziemniaków, to jest najmniej lubiana przeze mnie czynność… 😉

 

Tylko przekrojenie dyni to ciężka sprawa. Im większa, tym gorzej, ale ostry nóż i zawzięcie Ani dały radę. Ogarnęłam już dwie dynie hokkaido, dynia zwyczajna mniejszego kalibru (na zdjęciu) jeszcze czeka na swoją kolej. Smak dyni hokkaido, japońskiej kuzynki dużo mniejszej od tradycyjnej dyni, to podobno smak pieczonych jadalnych kasztanów. Co prawda, nie jadłam ich nigdy, więc trudno mi to ocenić, ale smakuje wyjątkowo dobrze sama w sobie. Jest mączysta jak ziemniak, a w przeciwieństwie do innych odmian jej skórka jest jadalna i szybko się gotuje/piecze. O rodzajach dyni planuję w przyszłości więcej napisać, dziś jednak nie wiem o nich za wiele. Ale planuję to zmienić.

Składniki na rodzinną porcję:

 

  • ok 650 g ziemniaków (3 duże)
  • 300-330 g puree z pieczonej dyni (u mnie ze skórką i nie była zbyt dokładnie rozdrobniona, jedynie rozciśnięta na tarce)
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij ręką i odlej (lub na sitku) część wody z ziemniaków.
  2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż na oleju na złotobrązowy kolor z obu stron, aż będą chrupiące z zewnątrz i bez surowych ziemniaków w środku. Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj np. z dipem czosnkowym.

 

Jak upiec dynię? 

 

Dynię umyj i przekrój na 4 części. Usuń pestki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C ok 25-30 minut – dynia hokkaido, ok 60 minut – inne dynie, zależnie od wielkości kawałków. Nieco wcześniej można sprawdzić widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, czy jest już upieczona. Dynia jest gotowa, gdy widelec wchodzi w miąższ jak w miękkie masło.

 

Jak przygotować puree z dyni?

 

Blenderem zmiksuj dynię na gładko. W przypadku dyni hokkaido, nie musisz obierać skórki. Niektóre dynie moga być wodniste, więc purre też będzie mieć za dużo wody. Wtedy trzeba odcisnąć z jej nadmiaru, jeśli zamierzasz użyć puree do ciasta lub do placków.

 

♦♦♦

A czy Ty lubisz dynię czy jeszcze nie próbowałaś jej?

A może masz swoje pomysły i sprawdzone przepisy na dynię?

Podziel się moim wpisem z innymi i napisz, jakie najsmaczniejsze danie z dynią udało Ci się przyrządzić. 🙂

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!
  • Ale pyszności. 🙂 Kradnę przepis!

  • myslobook.pl

    Aż zgłodniałam!

  • Danuta Brzezińska

    Z dyni nie robię bo mąż nie lubi za to uwielbia z patisona.

  • Dynia kocham miłością absolutną <3 Testuję, eksperymentuję, ale tego rodzaju placków jeszcze nie jadłam. Akurat dzisiaj mam w planie placki ziemniaczane, więc zrobię też trochę z dynią 🙂

  • Świetnie, że dałaś ten przepis! Raz, że uwielbiam dynię, a dwa placki dyniowe już od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie.

  • Ja robiłam wczoraj z cukini, ale z dyni to też bardzo fajny pomysł. Jeszcze nie próbowałam.

  • Kocham dynię! I kocham placki: dyniwe, cukiniowe i ziemniaczane!

  • Bebe Talent

    Ja też uwielbiam dynię i chętnie wypróbowuję przepisy z dynią w roli głównej, ale takich placków jeszcze nie robiłam.

  • Nigdy takich nie robilam, ale mnie skusilas 😀

  • I takie połączenie mi pasuje. Mogę jeść

  • Spróbuję tych placków, mają przepiękny kolor!

  • Dyniowo-ziemniaczanych jeszcze nie jadłem ,ale na ziemniaczane zrobiłaś mi smaka 😀

  • ewa ka

    Dynia? pod każdą postacią lubię 🙂

  • Lekka-zmiana.pl

    Ja zwykle jem pieczona dynię, ale może spróbuję w takiej kombinacji 🙂

  • Nie wiem dlaczego, ale nie umiem się przekonać do dyni. Jest też dla mnie dość problematyczna w obróbce, ale jadłam u znajomej pyszną zupę krem.

  • W takim wydaniu jeszcze nie jadłam dyni, muszę to zmienić 😉

  • Agnieszka Gertner

    wygląda apetycznie, choć ja za dynią nie przepadam 😉

  • Wyglądają pysznie! Już zapisuję przepis bo bardzo lubię dynię!