lemioniada cytrynowa z lodem

Lemoniada cytrynowa to świetny orzeźwiający napój na lato w czasie upałów. Ale i w mniej pogodne dni miło napić się szklanki lekko słodkiej aromatycznej domowej lemoniady. Ten przepis miał zagościć na blogu jeszcze w lipcu, ale jakoś mi wypadł z głowy… Mam nadzieję, że jeszcze z niego skorzystacie w te wakacje – podobno na weekend znów przyjdą upały do Polski. Ja już jakiś czas nie robiłam lemoniady, ale mam ogromnego już na nią smaka… Ilość cytryny i limonki uzależnij od własnych preferencji, podobnie ilość miodu/cukru. Mi kwaśniejsza bardzo smakowała, mężowi już niekoniecznie. Mój dzbanek ma ok 1,5 litra, ale po dodaniu cytryny i lodu wody zmieściło się mniej.

 

Składniki:

  • 1 limonka wyszorowana i sparzona
  • 1 cytryna wyszorowana i sparzona
  • 2-3 łyżki miodu lub cukier
  • ok 1 litr mineralnej wody
  • lód
  • garść umytych gałązek mięty

 

Przygotowanie:

 

  1. Owoce wałkujemy dłonią, aby wydobyć z nich więcej soku. Przekrój limonkę i cytrynę na pół. Z jednej połowy wyciśnij jak najwięcej soku do dzbanka tak, by nie wpuścić do niego pestek. Resztę pokrój na półplasterki i dodaj do dzbanka.
  2. Wlej wodę i miód. Dokładnie wymieszaj. Dodaj miętę i lód. Przemieszaj i odstaw na chwilę, aby aromat mięty lepiej się uwolnił. Gotowe!

 

Moja lemoniada to lemoniada standardowa, ale wiem, że można zrobić wiele różnych smacznych propozycji.

Jaką Ty lemoniadę lubisz i robisz najczęściej? Pochwal się w komentarzu.

 

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!