Kurczak z fasolką szparagową w śmietanowym sosie koperkowym

Pomysły na obiad pojawiają się ostatnio bardzo rzadko na blogu, ale to wcale nie oznacza, że nie gotuję w domu. Ciągle coś kombinuję i wymyślam, ale rzadko kiedy uda mi się to podać na tyle fajnie, by można zrobić zdjęcie, bo gotowanie z dziećmi w domu to wyzwanie. Już nie mówiąc o spisaniu na bieżąco przepisu. Niejeden stanął na liście składników i to bez tytułu… 🙂 A gotować trzeba. Kurczak z fasolką szparagową powstał tak jakoś na żywca. I był strzałem w dziesiątkę. Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw wakacyjnych, obok cukinii. Zwykle podaję ją po prostu ugotowaną, czasem z podsmażoną bułką tartą. Taka fasolka szparagowa to klasyka i obowiązkowy punkt obiadu w pierwszej połowie wakacji. Ostatnio trochę jej zostało, więc poszła do sosu. Smakowała z nim super. Była już z bułką tartą, ale to w niczym nie przeszkadzało. Sos wyszedł dość gęsty, można go nieco rozrzedzić w trakcie gotowania, wedle uznania. Kurczak z fasolką szparagową w śmietanowym sosie koperkowym jest tak szybki do zrobienia, że aż żal nie sprawdzić przepisu. Można dodać więcej fasolki, jeśli masz. W czasie, gdy mięso przechodzi przyprawami, można ugotować ryż, z którym danie świetnie się skomponuje. Pół godziny i gotowe!

 

Składniki na 3 porcje:

 

  • 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • fasolka szparagowa ugotowana 150 g
  • przyprawy: 3 łyżki świeżego siekanego koperku, 1 łyżeczka soli ziołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz mielony
  • 150 ml wody
  • na sos: 0,5 szklanki wody, 3 lekko kopiaste łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki pszennej

 

Przygotowanie:

 

  1. Przyprawy (poza koperkiem) wymieszaj ze sobą i 2/3 rozsyp na mięsie z każdej strony. Odstaw je w temperaturze pokojowej na czas jakieś 10-15 minut.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i połóż filety. Obsmaż krótko z każdej strony na mocnym ogniu do zrumienienia. Zdejmij z patelni i wrzuć fasolkę. Smaż chwilkę, po czym dorzuć cebulkę, a potem czosnek. Smaż, aż warzywa zaczną się przypiekać. Wlej 15o ml wody, wymieszaj i duś kilka chwil bez przykrycia.
  4. Połóż mięso na fasolce, zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj ją pokrywką. Duś wszystko ok 10 minut, co jakiś czas mieszaj sos, a mięso odwróć w połowie czasu.
  5. Resztę wody wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe przyprawy, koperek i śmietanę. Połącz. Filety zdejmij z patelni, wlej sos i zagotuj na większym ogniu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 1-2 minutki. Na koniec możesz wrzucić mięso i chwilkę razem jeszcze dusić. Smacznego!

 

Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!