Tort z owocami lata

Tort z owocami lata to dość szybki i mega owocowy deser, który można jeść i jeść… W końcu tyle w nim dobrego i zdrowego, że można przymknąć oko na kaloryczną śmietankę. Zamiast piec biszkopt (co jednak polecam), można kupić gotowy potrójny spód tortowy. Ja pierwszy raz robiłam to ciasto właśnie z kupnego biszkoptu, bo wtedy jeszcze nie umiałam upiec biszkoptu. To było 3 lata temu, kiedy Zuzia jeszcze była u mnie w brzuchu. Ostatnio jakoś tak przypomniałam sobie o tym torciku i postanowiłam odświeżyć go i pokazać Wam. Aktualna wersja to była jednak improwizacja, bo niczego wtedy nie zanotowałam. Co do ilości owoców, można zmieniać ich proporcje, a także rodzaje. Co kto lubi. Co do biszkoptu. Z tej ilości jajek wyszedłby nieco wyższy i pulchniejszy, gdyby nie mąka pełnoziarnista. Celowo nie daję samej mąki pełnoziarnistej, nie próbowałam jeszcze. Jednak już dodatek pół na pół sprawia, że biszkopt jest zdrowszy, ale troszkę suchszy i mniej puszysty. Ale minimalnie. Można zrobić tradycyjnie na białej mące, jak kto woli. Wersja pełnoziarnista jest bardzo smaczna, polecam spróbować, ja już kilka razy robiłam, także ciemny biszkopt z mąką pełnoziarnistą. Jeśli kogoś zdziwi dodatek mąki ziemniaczanej do bitej śmietany, to już wyjaśniam. Kupujesz śmeitan-fixy? Zawierają właśnie skrobię. Wiąże wodę, pomaga więc bitej śmietanie utrzymać kształt.

 

 

Składniki:

Biszkopt pełnoziarnisty o średnicy 26cm

  • 4 jajka M (lub 3 jajka L)
  • 40 g mąki tortowej
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek (ok 60 g) cukru, np. Sweet family
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2,5 łyżki (ok 35 g) mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500-530 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru Sweet family
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Poza tym:

  • 1 nektarynka
  • 300 g truskawek
  • garść malin
  • garść borówek
  • 300 g czereśni
  • 1,5 galaretki brzoskwiniowej + 450 ml wody

 

Przygotowanie:

 

  1. Biszkopt upiecz kilka godzin lub dzień wcześniej wg przepisu podstawowego. Piecz ok 16 minut w 160-170°C. Wystudzony przetnij na dwa blaty. Z jednego pośrodku wytnij koło o średnicy ok 18 cm, np. pomagając sobie odpowiedniej wielkości miseczką. Wycięty mały blat pokrusz i odłóż na później.
  2. Galaretkę zalej gorącą wodą i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Schłódź potem w lodówce lub zamrażalniku, aby przyspieszyć tężenie.
  3. Śmietankę chwilę miksuj, po czym dodaj przesiany cukier puder z mąką. Ubij na sztywno. Ok 1/3 ubitej śmietany rozsmaruj na pełnym blacie biszkoptu. Przykryj krążkiem.
  4. Do reszty bitej śmietany wsyp okruszki i dokładnie wymieszaj. Część takiego kremu rozsmaruj na krążku, podwyższając tym samym brzegi o 3-4 cm. Wewnętrzne brzegi wyciętego biszkoptu lekko posmaruj kremem, aby zabezpieczyć biszkopt przed wsiąkaniem galaretki. Resztę śmietany i tort schowaj do lodówki.
  5. Owoce umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym. Nektarynkę pokrój na kostkę, wcześniej usuń pestkę, ale nie obieraj ze skórki. Z reszty owoców odłóż trochę do dekoracji. Czereśnie przeznaczone do galaretki wydryluj, przekrój na pół, a truskawki odszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
  6. Wszystkie owoce (poza tymi do dekoracji) przełóż do miski i zalej tężejąca, ale wciąż lekko lejącą galaretką i dobrze przemieszaj. Jeśli galaretka jest za bardzo lejąca, włóż miskę do lodówki, aby bardziej się schłodziła. Następnie przełóż dużą łyżką do dołka w torcie. Wstaw do lodówki na jakąś godzinę, po czym udekoruj resztą kremu i owocami. Schładzaj jeszcze prze kilka godzin. Im cieplej, tym dłużej trzeba czekać na porządne ścięcie galaretki. Z uwagi na dużą ilość owoców i bitą śmietanę tort należy zjeść w ciągu 2 dni. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie Cukier z głową.  A na stronie www.uczymyjakslodzic.pl dowiesz się faktów i mitów o cukrze.


Cukier z głową

Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!
  • PO prostu mniamm…co tu więcej pisać? 🙂

    • Wiem, ja już mam ochotę na powtórkę 😉 pozdrawiam 🙂