Lubisz jeść lody, ale nie wierzysz składom tych w lodziarniach? Zrób domowe lody! Jogurtowe lody truskawkowe to mój kolejny przepis na domowe lody, banalne i szybkie do zrobienia – a nie tylko dzieci pokochają taki przysmak.

Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku, mocno truskawkowe i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą tak słodkie, jak im na to pozwolimy. Możesz też dać więcej jogurtu, jeśli wolisz.

I każdy kolejny domowy lód zrobiony bez maszyny do lodów udowadnia, że nie jest ona niezbędna (choć na pewno ułatwia życie i daje większe możliwości).

Sprawdź też mój przepis na domowe lody śmietankowe – również bez maszynki do lodów i bez jajek, więc w sam raz już dla najmłodszych.

 

Składniki na ok 5 lodów po 75 ml:

  • 300 g truskawek
  • 1-2 łyżki miodu
  • ok 100g jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  2. Rozdziel do pojemników na lody. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin. I gotowe!
  3. Przed wyjęciem loda z opakowania warto polać go bieżącą wodą, aby brzegi popuściły. Lub odczekać dłuższą chwilę, najlepiej trzymając loda w dłoniach.

 

Wpis zawiera link sponsorowany na zlecenie XXLGastro.pl.

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!