Jogurtowe lody truskawkowe

W tym roku zrobiłam już trzy partie lodów. Jogurtowe lody truskawkowe to mój drugi przepis, banalny i szybki do zrobienia. Pierwszy nie dodałam, bo nie udało mi się zrobić zdjęć. Jednak prędzej czy później do niego wrócę, bo jest równie prosty. Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą tak słodkie, jak im na to pozwolimy. Pisząc ten wstęp akurat zajadam się jednym z nich. Mniam. Tak sobie jednak myślę, że mogłam dać więcej jogurtu, aby były bardziej jogurtowe. Dzieci uwielbiają lody. Pozwalam już jeść Zuzi pełne porcje lodów, ale tylko dając jej te domowe nie mam wyrzutów sumienia. I dziękuję jej, że pomogła mi zrobić zdjęcie loda. Ledwo wytrzymała do końca krótkiej sesji, aby zacząć lizać upragnionego lodzika… 🙂

 

Składniki na ok 5 lodów po 75 ml:

 

  • 300 g truskawek
  • 1-2 łyżki miodu
  • ok 100g jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

 

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  2. Rozdziel do pojemników na lody. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin. I gotowe!
  3. Przed wyjęciem loda z opakowania warto polać go bieżącą wodą, aby brzegi popuściły. Lub odczekać dłuższą chwilę, najlepiej trzymając loda w dłoniach.

Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka.

Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami.
Bloguję, bo to moja pasja.
Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie.
Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega.

Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo.
Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś.
Miłego dnia!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!