Jak przygotować i ugotować szparagi?

Nigdy dotąd nie jadłam żadnych szparagów i nie miałam pojęcia, jak przygotować i ugotować szparagi. Nieraz chciałam je kupić, ale jakoś tak nigdy mi to nie wychodziło i nie wiedziałam, czy będą smakować mi i moim bliskim. We wtorek dostałam swojskie szparagi zielone, świeżutkie od znajomej pani Bożenki z osiedlowego warzywniaka, która poinstruowała mnie też, jak mam je zrobić. Klamka zapadła, trzeba było je rozsądnie wykorzystać. I dzisiaj idę pani Bożence podziękować, że pomogła mi odkryć wspaniały smak, jaki mają zielone szparagi gotowane. Są po prostu pyszne i takie proste w przygotowaniu. Moje były lekko słodkie i ugotowałam je częściowo na osolonej wodzie z gotowania młodych ziemniaków i młodej marchewki. Po prostu ugotowałam za mało wody na szparagi i wykorzystałam to, ze reszta warzyw już się ugotowała. Na pewno wpłynęło to troszkę na smak szparagów, ale co tam. Dziś krótko więc o tym, jak ugotować szparagi, by było smaczne. Sposobów na przygotowanie szparagów jest mnóstwo. Teraz, gdy znam smak szparagów, będę testować je w innych wersjach. Niżej znajdziesz kilka rad, jak przygotować i ugotować szparagi zielone i białe.

 

Jak przygotować szparagi?

 

  1. Szparagi zielone umyj, nie trzeba ich obierać. Białe trzeba natomiast obrać (poniżej główki), jak słyszałam w telewizji śniadaniowej. Najlepiej obieraczką do warzyw lub ostrym nożykiem bez ząbków. Z uwagi na konieczność obierania, najlepiej wybierać średniej grubości szparagi białe.
  2. Szparagi utnij – ja odcięłam ok 1/3 jaśniejszej, grubszej części na dole, która jest zdrewniała. Podobno można też odłamać tę część – po ugięciu szparag sam powinien się złamać we właściwym miejscu. Ja poszłam na łatwiznę, więc ucięłam wszystkie związane razem szparagi. Minus tego taki, że w niektórych szparagach nie ucięłam wszystkiego.
  3. Wodę na szparagi zagotuj z niewielką ilością soli, u mnie było jej niewiele, tylko tyle, ile było w drugim garnku.

 

Jak ugotować szparagi?

 

  1. Szparagi gotujemy, wkładając do wrzątku, nigdy do zimnej wody. Wtedy będą najsmaczniejsze.
  2. Czas gotowania zależy od rodzaju i grubości szparagów. Ja zielone szparagi gotowałam raptem 3-4 minuty od ponownego zagotowania się wody w garnku. Chociaż mówią, że zielone szparagi potrzebują ok 8 minut. Białe szparagi potrzebują więcej czasu – do 10-15 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy są odpowiednio miękkie, ale wciąż chrupiące w środku. Dobrze ugotowane nie tracą swojego ładnego koloru.
  3. Czytając na temat gotowania szparagów, dowiedziałam się, że należy gotować je wysokim wąskim garnku, aby gotować je pionowo, a główki mają wystawać. Faktem jest, że ta część mięknie najszybciej. Jednak śmiało można gotować na leżąco, również wyjdą idealne. Tylko trzeba pamiętać, by gotować je krótko i pilnować, by się nie przegotowały. Dobrze jest też, by podczas wkładania szparagów do wody, zachować ciągłość gotowania się wody. Odpada więc wkładanie do wrzątku szparagów prosto z lodówki. Wtedy szparagi dojdą szybciej i będą bardziej chrupiące.
Smacznego!

 

Bo moje własne usunęłam, zanim zdążyło się wysłać na OneDrive’a. 🙂

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka.
Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja.

Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo.
Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś.
Miłego dnia!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!