Moje drugie w życiu brownie. Zjadane w ciąży, okupywane zgagę, niestety. Brownie na wafelkach Lusette z truskawkami i żurawiną to bardzo słodka i mega czekoladowa propozycja na ciasto w sam raz dla czekoladomaniaków. I choć lista składników długa, to przygotowanie jest bardzo proste.
Brownie jest mniej słodkie niż w przepisach, na których się wzorowałam, robiąc poprzednią wersję brownie.  Choć jak dla mnie w połączeniu z wafelkach Lusette to wciąż za dużo cukru… Dodatek mąki pełnoziarnistej nieco uzdrawia to pyszne, choć kaloryczne ciasto. Dlaczego brownie na oleju? Brakło mi masła 🙂 I stwierdzam, że na samym maśle bardziej mi smakowało. Decyzję, czego użyjesz, zostawiam Twoim preferencjom smakowym.

 

Składniki (blaszka 23 x 32 cm)

 

  • 4 jajka (średnie M) lub 3 duże
  • 200 g czekolady deserowej/gorzkiej (min. 40% kakao)
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • 150 g czekolady mlecznej z całymi orzechami lub bez orzechów, może być też gorzka – grubo posiekana nożem
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g mąki tortowej
  • 120 g cukru (lub mniej)
  • 1 małe op. cukru wanilinowego (lub połowę całego cukru zamień na domowy cukier waniliowy)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 mleczne wafelki Lussette
  • 1 czekoladowy wafelek Lussette
  • ok 200 g mrożonych truskawek (rozmrożonych, pokrojonych w grube plastry lub w połówkach)
  • 50-60 ml soku z rozmrażania truskawek lub wody

Przygotowanie:

 

  1. Blaszkę wysmaruj lekko margaryną/masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wafelki pokrój na plastry ok 0,5 cm grubości, wymieszaj ze sobą i rozsyp na dnie blaszki.
  2. Sok/wodę zagotuj z cukrem, często mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Dodaj masło, olej i połamaną na kawałki deserową czekoladę. Po chwili zdejmij garnek z ognia i trzepaczką mieszaj do uzyskania jednolitej czekoladowej masy. Odstaw do przestudzenia.
  3. Jajka roztrzep ręcznie trzepaczką tylko do mocnego spienienia. Nie ubijaj ich na sztywno.
  4. Powoli wlewaj letnią masę czekoladową, cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Wsyp przesianą mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj.
  6. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 160°C przez 22 minuty (20-25 minut). Ciasto ma mieć miękki środek, nie może być ani mocno wypieczone, ani surowe. Test suchego patyczka nie za bardzo tu wyjdzie, co najwyżej wskaże, czy nie ma surowego ciasta, ale patyczek powinien być mokry.
  8. Podawaj jeszcze ciepłe. Przechowuj w lodówce, a przed podaniem lekko podgrzej w mikrofalówce (max 1 minuta, moc 300-400W). Świetnie smakuje podane z niedużą ilością niesłodkiej bitej śmietany. Ja wykrajałam ciasto wykrawaczką w kształcie dużego serca, ale można pokroić w kostkę.

Przepis bierze udział w konkursie Lusette.

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!