Kluski Shreka – zielone kluseczki nie tylko dla dzieci

Zielone szpinakowe kluski shreka robiłam już jakiś czas temu, ale chciałam powtórzyć i zrobić nowe zdjęcia, ale jakoś tak nie wyszło. Na szczęście znalazłam stare. Jedliśmy kluski Shreka zarówno na słodko, jak i ze słonym sosem. Mi bardziej podeszły w pierwszej wersji (na zdjęciach), jednak pewnie gdybym podała je z ulubioną roladą i sosem również byłyby super. Uwielbiam kluski. 🙂 W tych szpinaku w zasadzie nie czuć, przynajmniej mi w ogóle nie przeszkadzał. Co do koloru – byłby ładniejszy, gdybym użyła gładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym – szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender nie za bardzo sobie z tym zadaniem ostatnio radził, w ogóle coraz gorzej działa, chyba się stępił… Przepis dodałam też do grupy przepisów pomysł na niezjedzone, bo kluski śmiało można zrobić z ziemniaków z poprzedniego obiadu.

 

Składniki:

 

  • ok. 220-230 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • minimum 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej do gotowania
  • 1/2 – 2/3 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

 

    1. Szpinak rozmróź i odsącz lekko z nadmiaru wody. Ja zbyt późno zdecydowałam się na robienie tychże klusek, więc gdy robiłam je, szpinak był jeszcze częściowo rozmrożony. Pod wpływem gorących ziemniaków szybko zmiękł.
    2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Zalej wrzątkiem, posól solą morską i gotuj do miękkości.
    3. Ugotowane ziemniaki odcedź i zostaw bez pokrywki na kilka minut, aby odparował nadmiar wody.
    4. Przeciśnij ziemniaki przez praskę razem z partiami szpinaku. Mój rozmroził się dopiero po przykryciu ziemniakami i część przecisnęłam jeszcze raz ze szpinakiem.
    5. Wymieszaj łyżką lub widelcem jeszcze gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski. Ja robię każde kluski z gorących ziemniaków, tak jak robiło się u mnie w domu, ale wiem, że niektórzy robią z zimnych. Uważam, że ciepłe lepiej łączą się z resztą i łatwiej je formować.
    6. Kluski gotuj w osolonej wodzie – po wypłynięciu na oko ze 2 minutki. Podawaj z mięsnym sosem lub na słodko, jak lubisz. Ja podawałam z przyrumienioną bułką tartą z masełkiem i posypane cukrem.

 

jak zrobić kluski Shreka

 

Moja rada:

 

Na zdjęciu uformowane kluski obsypane są mąką. Przez jakiś czas, nie wiedzieć czemu, używałam do tego mąki ziemniaczanej. I tutaj mam nauczkę i przestrzegam: używaj tylko pszennej. Czemu? Bo nadmiar ziemniaczanej po wrzuceniu kluski do wrzątku skleja się, robi się taki mały niesmaczny kisielowaty twór, a po mące pszennej nie zostaje nic. No i nie syp jej zbyt wiele, byle kluski się nie skleiły.

 

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka.
Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja.

Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo.
Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś.
Miłego dnia!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!
  • Anna Jeżmańska

    Ja bym dorzuciła jeszcze tylko jakieś zioło. Bardzo fajany przepis 🙂

  • Karolina Jusińska

    mniami, uwielbiam takie rzeczy, a jak sa jeszcze ze szpinakiem to juz w ogole niebo w gebie

  • Pycha! Uwielbiam takie proste dania oraz przemycenie zdrowych składników! Już wiem, co będę pichcić w weekend <3

  • Ewa

    Ostatnio przekonuję się do szpinaku. Myślę, że ta potrawa będzie moim kolejnym „przełamaniem” 😉