Kluski to nie tylko kluski śląskie – te są tylko bazą do innych wariacji! Pyszne zielone kluseczki – zwane kluskami shreka – są fajną alternatywą na klusek śląskich, podobnie jak te z dodatkiem pieczonej dyni czy buraka. W smaku nawet nie czuć szpinaku, kolor zależeć będzie od stopnia rozdrobnienia szpinaku i jego ilości.
 
Polecam świeży szpinak, jednak robiłam już z mrożonego i też było ok, ale trzeba się bawić w rozmrażanie i odsączanie, bo jest bardzo mokry.
 
Więcej o samych kluskach i jak je idealnie przygotować, znajdziesz TUTAJ.
 

Składniki:

  • ok. 220-230 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub ok 100-120 g świeżego (używam baby)
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • minimum 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 – 2/3 łyżeczki soli
 

Przygotowanie:

  1. Mrożony szpinak rozmróź i odsącz z nadmiaru wody. Świeży umyj i blenderem zmiksuj go z jajkiem na jednolitą masę. Bez jajka trudno rozdrobnić świeże listki.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Zalej wrzątkiem, posól solą i gotuj do miękkości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź i zostaw bez pokrywki na kilka minut, aby odparował nadmiar wody. Przeciśnij ziemniaki przez praskę razem z rozdrobnionym mrożonym szpinakiem (lub wlej masę szpinakowo-jajeczną do przeciśniętych ziemniaków).
  4. Wymieszaj łyżką lub widelcem jeszcze gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko (jeśli nie miksowałaś ze szpinakiem) i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski. Ja robię każde kluski z gorących ziemniaków, tak jak robiło się u mnie w domu, ale wiem, że niektórzy robią z zimnych. Uważam, że ciepłe lepiej łączą się z resztą i łatwiej je formować.
  5. Kluski gotuj w osolonej wodzie – po wypłynięciu na oko ze 2 minutki. Podawaj z mięsnym sosem lub na słodko, jak lubisz. Ja podawałam z przyrumienioną bułką tartą z masełkiem i posypane cukrem.
Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!