Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym

Obiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego, który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki, teraz pora na zdrowe jaglane placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc, powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny.

 

Płatki owsiane można zastąpić gotową mąką owsianą. Ja tam nigdy nie kupuję, tylko robię sama. Wychodzi taniej. Dodatek mąki pszennej u mnie nastąpił na samym końcu, bo ciasto okazało się za rzadkie. Myślę, że z powodu dżemu, który był jeszcze dość rzadki. Nawet jeśli będziesz mieć gęsty dżem, nie rezygnuj z niej, bo lepiej spaja całość.

Placuszki świetnie smakują na ciepło, ale równie pyszne są też całkiem zimne, prosto z lodówki, oczywiście podane z dżemem, zimnym lub ciepłym, oraz z truskawkami. Dla Zuzi na drugie śniadanie wykroiłam z paru placuszków zwykłą plastikową wykrawaczką do ciastek zwierzątka. Podałam z jej ulubionymi czereśniami i oczywiście z truskawkami. Była nimi zachwycona. Chociaż i bez tego zabiegu dzień wcześniej na świeżo zjadła cały placek z solidną porcją dżemu. Bardzo jej smakowało. Mi również. Idealne na zdrowy deser lub podwieczorek.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 0,5 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
  • 1 i 1/4 szklanki wrzątku + szczypta soli + 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowego
  • 9 łyżek serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej lub owsianej
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 3-4 daktyle suszone
  • dżem truskawkowo-rabarbarowy
  • truskawki do dekoracji.

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na sypko wg tego przepisu.
  2. Płatki i otręby owsiane zmiksuj prawie na mąkę w malakserze lub otręby wymieszaj z mąką owsianą. Wsyp cukier i zmiksuj chwilę, aby się trochę rozdrobnił. Wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, potem dodaj połowę ugotowanej kaszy. Zmiksuj do gładkości.
  3. Żółtka oddziel od białek. Dodaj żółtka wraz z serkiem homogenizowanym do ciasta. Zmiksuj do połączenia w jednolitą całość. Przełóż wszystko do miski.
  4. Daktyle pokrój dość drobno. Dodaj do ciasta wraz z suszoną żurawiną i resztą kaszy. Wymieszaj porządnie łyżką. Dołóż dżem i mieszaj do połączenia.
  5. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając trzepaczką. Możesz odstawić na kilka minut lub od razu smażyć.
  6. Smaż placuszki bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu po kilka minut na każdej stronie. Wystarczy łyżka ciasta na jeden placek.
  7. Podawaj jeszcze gorące z ciepłym dżemem i truskawkami lub ostudzone z zimnym dżemem.
 

 

Wszystkie zdrowe składniki potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru znajdziesz w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl.

 

 

Piecz - tak od podstaw Letnie owoce 2

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka.
Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja.

Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo.
Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś.
Miłego dnia!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!