Frittata z piekarnika z młodymi ziemniakami i pomidorami

Po pierwszej udanej próbie zrobienia frittaty bez smażenia wróciłam do tematu i dziś przychodzę do Was z nowym przepisem na odnowionym blogu Kęsy Codzienności. Mam nadzieję, że zdążyliście się już rozgościć. O frittacie przeczytaj w poprzednim przepisie. Dziś nieco podobnie, bo znów z młodymi ziemniakami. Jednak swojski pomidor całkiem zmienia smak potrawy. Jak dla mnie bomba! Zawsze uwielbiałam jajecznicę z pomidorem. To jest podobne danie, jednak bardziej sycące, w sam raz na obiad lub kolację. I do tego takie proste i szybkie! Z uwagi na dodatek pomidorów i większą ilość niż w poprzednim przepisie wymaga nieco dłuższego pieczenia. Dobrze więc zaopatrzyć się w kawałek folii aluminiowej, aby zapobiec przypaleniu. Przyznam, że mi niestety lekko się przypiekło po bokach, ale smaku to nie odjęło. Skłonna jestem powiedzieć, że nawet dodało. 🙂 Smacznego!

Składniki na 3-4 porcje:

 

  • 5 jajek
  • kilka ugotowanych młodych ziemniaków (np. z poprzedniego obiadu), u mnie ze skórką i z dodatkiem koperku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 małe lub 1 większa cebula
  • 3 plastry żółtego sera lub kilka łyżek startego
  • 3-4 plasterki ulubionej szynki (u mnie drobiowa)
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • masło i olej do smażenia
  • przyprawy: 2/3 łyżeczki soli ziołowej + jeszcze trochę, po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, bazylii i oregano, pieprz czarny lub kolorowy mielony w ilości wg uznania.

Przygotowanie:

 

  1. Pomidora umyj, ponacinaj lekko i sparz. Obierz ze skórki, usuń twarde gniazda i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój.
  2. Na patelni rozgrzej po 1 łyżeczce masła i oleju. Wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zrumieni. Możesz lekko posolić.
  3. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut, aż pomidory częściowo się rozpadną i odparuje nadmiar wody. W międzyczasie lekko posól i dopraw pieprzem. Przełóż do miski i zostaw do częściowego ostudzenia.
  4. Ziemniaki pokrój w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj na dnie i nieco po brzegach niedużą ilością masła. Wysyp ziemniaki na dno.
  5. Ser żółty w kostce zetrzyj na tarce z drobnym oczkiem, a jeśli masz plastry – jak ja – pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój. Około 2/3 sera i całą szynkę dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem.
  6. Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj. Na górę rozsyp resztę sera.
  7. Wstaw na piekarnika i piecz ok 20 minut w 200°C. W połowie czasu dobrze jest przykryć folią aluminiową. Jajko szybciej dojdzie w środku, a frittata nie przypali się. Zdejmij folię i piecz jeszcze kilka minut.

 

 

Moja rada:

 

Nie wiesz, czy frittata już doszła w środku? Wbij widelec w sam środek i lekko naciśnij. Jeśli jest twardawa i nic nie wypływa, jest gotowa. Miękka i lejąca potrzebuje jeszcze dobrych paru minut.

 

To my! Młode kartofelki 2016 To my! Młode kartofelki 2016 Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam

 

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!